Op vrijdag 19 januari vond de VNGI nieuwjaarsbijeenkomst plaats. Tijdens de receptie spraken Christiaan Rebergen (directeur generaal Internationale Samenwerking) en Jan van Zanen (voorzitter VNG), met als hoogtepunt de prijsuitreiking voor de meest inspirerende ‘Global Goals’ gemeente van 2018.
In een volle zaal in Den Haag komen verschillende gemeenten, zowel nationaal als internationaal, waterschappen en ambassadeurs samen voor de VNGI nieuwjaarsbijeenkomst. Na een half uur van borrelen en netwerken In afwezigheid van minister Kaag neemt Christiaan Rebergen het eerste woord.
Gemeentelijke samenwerking
Van Rebergen spreekt lovend over het werk van VNGI in andere landen, met name in het Midden Oosten. Ondanks dat van Rebergen kort het belang van samenwerking op gemeentelijk niveau aankaart blijft zijn visie toch beperkt. Uiteindelijk ligt voor van Rebergen de bijdrage van VNGI toch vooral bij het opvangen van vluchtelingen in de regio.
Hierna sprak VNG voorzitter Jan van Zanen van een breder belang van de gemeentelijke samenwerking. Hij noemde een goed functionerend lokaal bestuur als benodigde voor sociale en economische ontwikkeling. Het zijn uiteindelijk de gemeenten die op de lange termijn de dagelijkse realiteit moeten besturen en verbeteren, want NGO’s en andere hulporganisaties zullen niet permanent blijven, aldus van Zanen. Ook sprak van Zanen over het belang van de rol die lokale gemeenten spelen in internationale vraagstukken. Voordat hij de prijzen voor de Global Goals gemeenten mocht uitreiken, benadrukte hij hoe belangrijk het is dat ook gemeenten de SDGs omarmen.
Lokale gemeenten, globale uitdagingen
Via de Gemeenten4GlobalGoals campagne van VNG laten Nederlandse gemeenten zien dat ook zij bezig zijn met de SDGs. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst werden dan ook twee gemeenten beloond voor hun ambities en initiatieven. De Gemeente Rheden werd verkozen tot meest-belovende gemeente. Rheden heeft plannen voor een integraal beleid waarin 14 SDGs centraal staan en een wethouder als Global Goals ambassadeur. Over een jaar zullen we zien of de gemeente Rhenen deze plannen heeft kunnen waarmaken.
De winnaar, en meest inspirerende gemeente, was de gemeente Oss. Waar tot nu toe enkel mannen op het podium stonden, stond daar nu Wobine Buijs-Glaudemsns: burgemeester van Oss. In het afgelopen jaar heeft Oss hard gewerkt en door het hele gemeentelijke apparaat komen de SDGs terug, volgens de jury. De jury prijst het integrale beleid en de toepasbaarheid daarvan voor andere gemeenten. Daarnaast werden de nauwe betrokkenheid van de burgemeester en de inwoners genoemd als krachtpunten van Oss. Buijs-Glaudemans, gaf aan ontzettend bij te zijn met de prijs en deed een oproep aan alle gemeenten: “De tijd voor de SDGs is nu, we kunnen niet langer wachten met actie.”
Foto: Caius Nijstad
Trackbacks/Pingbacks