Weg met het weggooien: oproep voor een écht circulaire textielketen

De gemiddelde Nederlander koopt jaarlijks zo’n 46 nieuwe kledingstukken en gooit er zo’n 40 weg (bron). Het produceren, gebruiken en afdanken van deze kleding op grote schaal leidt tot enorme CO₂-uitstoot, microplasticvervuiling, vervuiling van grond en water en uitbuiting van mens en dier. Duurzame consumptie- en productiepatronen zijn een noodzakelijke transitie voor de wereldwijde textielindustrie.  

Dit artikel is geschreven door onze partners van Het Leger des Heils

De tweedehands textielindustrie staat onder druk. Het behalen van een écht duurzame en circulaire keten is in gevaar, en dat terwijl de textielindustrie een enorme wereldwijde impact heeft op mensen en milieu. Half 2024 luidt het Leger des Heils de noodklok. Ondanks inspanningen voor duurzaamheid ziet directeur Simon Smedinga een sombere toekomst voor een écht circulaire textielketen: “We moeten snel handelen voor een systeem dat zowel mens als milieu ten goede komt. Als er nu geen financiële ondersteuning komt, valt de fundering onder de circulaire textielketen weg. Om te komen tot een circulaire textielketen en het behalen van de door de rijksoverheid gedefinieerde doelstellingen voor 2025 en verder, is dat echt een must”, aldus Smedinga. 

ReShare, onderdeel van het Leger des Heils, omarmt deze doelstellingen volledig. Maar als er niets verandert, komen circulaire textielinitiatieven tot stilstand en zal tweedehands textiel mogelijk meer verbrand worden in plaats van hergebruikt of gerecycled. 

De kernpunten:

  • Er is dringend behoefte aan politieke aandacht voor een afdrachtsysteem waarbij marktpartijen in staat worden gesteld om te werken aan de door de Rijksoverheid gestelde doelstellingen en er is behoefte aan een governance-structuur waarbij alle marktpartijen invloed kunnen uitoefenen op de realisatie van de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV).  ReShare pleit ook voor een verlaging van het btw-tarief van 21% naar 0% voor tweedehands textiel om hergebruik verder te stimuleren. 
  • Er wordt te veel textiel geproduceerd van een te lage kwaliteit. Ontwerpers en producenten hebben hier een essentiële rol in te spelen, maar ook consumenten hebben een positie waar vanuit zij invloed kunnen uitoefenen en helpende keuzes kunnen maken. Minder en beter produceren en consumeren is key
  • Een duurzame textielketen is alleen mogelijk als wij als consumenten andere keuzes gaan maken. Dit gebeurt niet in een dag maar in fases. Bewustwording en het kennen van alternatieven (educatie) is belangrijk om die beweging in gang te zetten. 

Wat kun jij doen?

Kom langs bij onze stand op de SDG Action Day om meer te leren over de tweedehands textielindustrie, jouw eigen keuzes en om een handje mee te helpen. TIP: Bij de stand van het Leger des Heils kun je op 25 september tijdens SDG Action Day ook kleding doneren! Een mooie kans dus om je kast eens op te ruimen.

Over Leger des Heils ReShare

  
Elk jaar belandt er per Nederlander ongeveer 9,9 kilo kleding in de vuilnisbak. Een enorme verspilling, gezien de vele mogelijkheden van tweedehands kleding. Daarom zamelt het Leger des Heils al meer dan honderd jaar gebruikte kleding en textiel in. En ook in onze moderne tijd is het Leger des Heils onder de noemer ReShare actief in het inzamelen van textiel; opnieuw delen is onze missie. Onze inzet voor het welzijn van anderen en het milieu vormt nog altijd de kern van ons werk. 

ReShare zet zich in voor duurzame en verantwoorde consumptie. De afgelopen 10 jaar heeft zij een Store concept uitgerold die het mogelijk maakt voor consumenten om op een duurzame wijze verantwoorde en betaalbare keuzes te maken met hun kledingkast en hun portemonnee. 

ReShare doet nog meer, door textiel in te zamelen en te hergebruiken via o.a. hun eigen ReShare Stores, door het weg te geven voor noodhulp en door met partners te zoeken naar zoveel mogelijkheden tot recycling. Daarnaast werkt ReShare ook samen met retailpartners en gaat zij bijvoorbeeld in gesprek met de overheid, om aan de voorkant de productie van textiel en kleding te verduurzamen. 

Met meer dan een eeuw ervaring en een jaarlijkse inzameling van zo’n 20 miljoen kilogram textiel behoren we tot de grootste textielinzamelaars in Nederland. Duurzaamheid en het bevorderen van een circulaire textielketen staan centraal in onze organisatie. We streven voortdurend naar innovatie en samenwerking om de gehele textielketen te verbeteren. Door meer textiel te recyclen, verminderen we de hoeveelheid afval die in verbrandingsovens belandt en verlagen we de noodzaak tot productie van nieuw textiel