Zuivelindustrie ondertekent verklaring SDGs

De internationale zuivelindustrie kwam afgelopen week samen in Rotterdam op de IDF World Dairy Summit. Deze top werd afgesloten met het tekenen van een belangrijke verklaring voor het behalen van de SDGs.

Volgens de directeur van de International Dairy Fedaration (IDF) Jeremy Hill is het ondertekenen van de overeenkomst een belangrijke stap voor de zuivelindustrie. De overeenkomst gaat onder andere in op de rol van de zuivelindustrie ten opzichte van voedselveiligheid, duurzaamheid en sociale economische ontwikkeling. Zo zijn er wereldwijd 80 miljoen vrouwen werkzaam in de melkveehouderij, waardoor deze industrie een belangrijke rol kan spelen in de verbetering van hun positie. Daarnaast spelen zuivelproducten ook een grote rol in het terugdringen van honger en ondervoeding, voornamelijk bij de meest kwetsbare groepen zoals vrouwen en kinderen.

“Als wij, als multi-stakeholder organisatie niet de leiding nemen, wie zal het dan doen?”

Duurzame zuivelproductie
In het verdrag erkent de zuivelindustrie dat ze een groot bereik heeft, zowel als distributeur van voedsel en als werkgever. Wereldwijd zijn er 240 miljoen mensen werkzaam in de zuivelindustrie. Hiermee worden 1 miljard huishoudens door de industrie onderhouden. De IDF en de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO) stemmen ook in met het promoten van duurzame wijzen van zuivelproductie, bijvoorbeeld door het verzorgen van handleidingen en instrumenten. Ook beloven ze speciale aandacht te geven aan de behoeften van lokale veehouders. De reden tot dit verdrag licht Hill eenvoudig toe: “Als wij, als multi-stakeholder organisatie niet de leiding nemen, wie zal het dan doen?”

De Declaration of Rotterdam, ondertekend door directeur van IDF Jeremy Hill en assistent directeur van FAO Ren Wang, kan je hier lezen.

Bron: IDF World Dairy Summit