Een samenwerking voor de SDGs in Bangladesh

Het vormen van partnerschappen is een van de speerpunten van de SDG’s, samen is er immers meer te bereiken dan alleen. Dit wordt onderschreven door de nieuwe samenwerking van de Nederlandse NGO Max Foundation met de Nederlandse ambassade in Bangladesh. Vier jaar na de start van het project Max-WASH I wordt het vervolg project, Max-WASH II, opnieuw gefinancierd. Het partnerschap brengt beiden veel op, maar de echte winnaar van deze samenwerking is de bevolking van Bangladesh.

De Nederlandse ambassade zal een bijdrage leveren van 4,9 miljoen euro voor het project Max-WASH II (dit staat voor schoon water, sanitatie en hygiëne voorlichting) van de Max Foundation. De Max Foundation werkt voornamelijk in Zuid Azië en heeft als doel om kindersterfte door makkelijk te voorkomen ziektes te bestrijden. Hygiëne speelt hier een grote rol in. Daarnaast wordt er binnen de WASH-projecten veel aandacht besteed aan voeding en pre- en postnatale gezondheid. Oprichter en directeur Joke Le Poole vertelt: “Alleen WASH-projecten zijn niet de oplossing voor een gezonde toekomst. In onze programma’s richten we ons ook op het bekrachtigen van de gemeenschappen. Het is belangrijk dat mensen zelf gaan investeren, dus niet dat wij spullen doneren. Ze moeten zelf het belang ervan inzien.”

“Een wc kost 35 euro, dat is een groot bedrag, maar als je wekelijks één euro aflost wordt het behapbaar.”

Een geïntegreerde werkwijze

handenwassen1

Foto: Max Foundation

Deze visie staat centraal in de werkwijze van de Max Foundation. Naast de Nederlandse ambassade, investeren ook de lokale overheid, ondernemers en de mensen zelf in het project. Le Poole: “Door de effecten van goede sanitatie te laten zien, creëren we vraag bij de mensen. Daarnaast werken we samen met veel lokale ondernemers en sales vertegenwoordigers die de sanitaire voorzieningen verkopen aan de gemeenschap verkopen.” Ook wordt de financiële kant gemakkelijker gemaakt, zo vertelt Le Poole: “Een wc kost 35 euro, dat is een groot bedrag, maar als je wekelijks één euro aflost wordt het behapbaar.”

De lokale medewerkers uit het Max-kantoor in Bangladesh leveren de kennis die nodig is voor het WASH programma. “Het is niet zo dat wij daar met onze Westerse blik ideeën opleggen, deze ideeën  moeten juist vanuit de mensen komen,’ vertelt Le Poole, “dit is namelijk de manier om een houdbare, duurzame toekomst te creëren.”

Een echte samenwerking

De Max Foundation is binnen een aantal jaren van een particuliere vrijwilligersorganisatie gegroeid naar een professionele organisatie. De financiering en nu de herfinanciering is een blijk van vertrouwen in de organisatie en de WASH-projecten, vertelt Le Poole. “De ambassade is heel betrokken bij het WASH-project. Ze linkt ons bijvoorbeeld met verschillende partijen. Het is dus niet alleen financiële steun, maar een echt partnerschap.”

Foto’s: Max Foundation