Naar aanleiding van nieuwe cijfers stelt de Nederlandse Wind Energie Associatie dat het behalen van het Energieakkoord nog ver weg is. De toename van 1 procent windenergie per jaar bij de totale energiewinning is te weinig om de subdoelen van het akkoord te behalen, volgens de NWEA.
Op dit moment bestaat de energie in Nederland nog voor 90 procent uit fossiele energie. Er worden steeds meer duurzame alternatieven van energieopwekking doorgevoerd. Zo wordt er naast de particuliere zonnepanelen ook op kleinere schaal energie opgewekt door bijvoorbeeld waterkrachtcentrales. Windenergie is een van deze duurzame alternatieven voor deze fossiele energie Ondanks de toename van windmolens valt er volgens de NWEA in de windenergie nog veel te winnen om het aandeel duurzame energie in 2023 te behalen.
Van de Pas: “De lokale politici pakken niet door”
Deze conclusie maakt de NWEA op basis van nieuwe cijfers van WindStats. In het Energieakkoord staat dat er in 2020 op land 6.000 megawatt moet worden opgewekt door windmolens, en in 2023 op zee 4.450 megawatt. Pas in de lente van 2017 komt het CBS met de cijfers over hoeveel megawatt er in 2016 door windmolens is opgewekt. Woordvoerder Marijn van de Pas van NWEA voorziet een kleine stijging van het aandeel windenergie in de totale energieopwekking: “Als we naar de cijfers van 2015 kijken maakte windenergie voor 6 procent deel uit van de totale energieopwekking. Waarschijnlijk zal er een stijging van een procent zijn ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging is te langzaam. Je kan zelf wel bedenken als elk jaar de stijging 1 procent hoe lang het gaat duren.”
Afgelopen jaar zijn er 229 nieuwe windmolens geplaatst, die goed waren voor de energievoorziening voor 450.000 inwoners. Deze windmolens wekken gezamenlijk 822 megawatt op. Op zee werden meer windmolens geplaatst dan op het land. Op land werden er in 2015 windmolens met de totale capaciteit van 406 megawatt geplaatst, dit jaar is de totale capaciteit van de nieuwe windmolens 222 megawatt. Volgens Marijn van de Pas ligt de reden voor de afname van nieuwe windmolens bij de lokale politiek: “ Het grootste struikelblok is dat de lokale politici niet doorpakken. Er is genoeg bereidheid en geld om te investeren, bijvoorbeeld vanuit bedrijven. Maar op dit moment krijgen kleine lokale groepen die tegen windmolens zijn het voor elkaar dat de verduurzaming niet doorgaat.
Bron: Milieucentraal, NWEA
Bron foto: © Ad Meskens / Wikimedia Commons
Grafieken: Adriana Homolová