De top 10 SDG-films op het Rotterdamse filmfestival

Het International Film Festival Rotterdam is inmiddels al in volle gang. Filmmakers uit alle hoeken van de wereld verzamelen zich in het tijdelijke epicentrum voor wereldcinema. Lokale verhalen en wereldwijde uitdagingen komen voorbij in de grote variëteit aan films. Fan van de SDGs? SDG Nederland selecteerde 10 films die ingaan op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

De SDGs vormen voornamelijk de achtergrond voor de persoonlijke tragedies en belevenissen van de hoofdpersonages. Van sociale ongelijkheid, armoede, gender-ongelijkheid, gezondheid die het laat afweten – het zijn allemaal thema’s waar de personages op verschillende manieren mee te maken krijgen.

Klik hier voor meer informatie

Zaterdagavond 4 februari wordt het twaalfdaagse festival afgesloten met een slotfilm en een groot feest. Tickets voor de films (en feest) kan je online kopen of bij de Box Office in De Doelen. Alle onderstaande films zijn nog te bekijken komende dagen.

Réparer les vivants – Katell Quillévéré
Het gezegde over dood en brood is wat cru, helaas gaat het op voor orgaandonatie. In deze Frans-Belgische productie worden drie verschillende mensenlevens verbonden door een plots ongeluk. Een jongen raakt in een coma en zijn ouders moeten beslissen over zijn lot. Deze beslissing beïnvloedt niet alleen zijn leven, maar ook dat van de Parijse vrouw die met smacht wacht op een orgaan. Een emotionele film over de mentale kant van gezondheid en maakbaarheid van het leven.
SDG: 5, 10, 17

Arábia – Affonso Uchoa, João Dumans
Na een dodelijk ongeluk in een aluminiumfabriek in de Braziliaanse stad Ouro Preto, wordt de jonge Andre naar het huis van een van de slachtoffers gestuurd. Hij vindt een dagboek van de arbeider, en wordt langzaam in het leven van de fabrieksarbeider gezogen.
SDG: 8, 10, 12

Knife in the Clear Water – Wang Xuebo
In Noord-China leeft Ma Zishan, een islamitische Hui-Chinees die recentelijk zijn vrouw heeft verloren. Volgens de traditie moet er een stier worden geslacht voor haar overlijden. Ma heeft alleen geen geld om het ritueel te bekostigen, laat staan zin om zijn enige stier om te brengen. Traditie staat tegenover de praktische alledaagse werkelijkheid in Knife in the Clear Water.
SDG: 1, 2, 10

Noces (A Wedding) – Stephan Streker
De 18-jarige Zahira leeft een ongecompliceerd bestaan in België. Haar leven verandert plotselings wanneer ze een ontdekking doet die bij haar Pakistaanse ouders niet in goede aarde valt. Het gevolg: ze besluiten dat Zahira wordt uitgehuwelijkt aan een Pakistaanse jongeman. Ze mag zelf kiezen wié van de drie. Zahira is vol ongeloof, maar haar zus Hina vertelt: “Natuurlijk is het oneerlijk. Wij zijn vrouwen.”
SDG: 4, 5, 10

Pays – Chloé Robichaud
De Canadese film presenteert een fictief eiland voor de Canadese kust waar de politieke gemoederen hoog oplopen rondom nieuw ontdekte ijzererts. Wie gaat profiteren van deze aardse ‘schat’? Het is niet de duurzame energie waar de SDGs voor staan, maar de politieke discussie om de mijnbouw heen laat juist de noodzaak van duurzame en eerlijke energiewinning zien. Daarnaast noemt IFFR het “gender-bending satire”, SDG5 is dus ook te vinden in deze film.
SDG: 5, 7, 8, 10

We the Workers – Wen Hai
Zes jaar lang volgt documentairemaker Wen Hai fabrieksarbeiders in China. Hoe worden zij behandeld? De bijna drie uur durende documentaire toont het leven van de werkers in hét productieland van de wereld. Niet altijd opbeurend want het is opboksen tegen onderbetaling en mishandeling bij activisme tegen de arbeidsomstandigheden.
SDG: 8,10, 12

American Honey – Andrea Arnold
In een zeer arme wijk in de Verenigde Staten zorgt Star voor haar broertje en zusje. De 18-jarige meid draagt heel wat verantwoordelijkheid nu haar ouders buiten beeld zijn. Wanneer ze een kans ziet om aan haar arme, weinig belovende toekomst te ontsnappen, doet ze dit maar al te graag. American Honey toont de VS als een vervallen land, geregeerd door sociale ongelijkheid. De SDGs van armoede, honger en gelijkheid zijn duidelijke thema’s in de film. Arnold presenteert op de achtergrond ook klimaatvraagstukken zoals vleesverwerking die het land vervuilt en het winnen van fossiele brandstoffen zoals olie die bijdragen aan grotere financiële ongelijkheid. Vanaf maart ook te zien in de reguliere filmtheaters.
SDG: 1, 2, 8, 10

Sweat Rain – Hakim Belabbes
Dat klimaatsverandering verantwoordelijk is voor armoede en veel ellende laat Sweat Rain zien. Op het Marokkaanse platteland zwoegt een boerenfamilie om de eindjes aan elkaar te knopen. Vader M’Barek heeft te maken met een zoon met het syndroom van Down, met veel schulden en weinig inkomsten door onwerkbaar land. Niet de meest vrolijke film.
SDG: 1, 2, 10, 14

20th Century Women – Mike Mills
De slotfilm van het festival staat zaterdagavond in het teken van samenwerken. Eind jaren ’70 heeft de alleenstaande moeder Dorothea moeite met het opvoeden van haar tienerzoon. Ze roept hulp in van twee jongere vrouwen die haar puberzoon wel weten aan te spreken. Niet alleen een film over samenwerking, maar ook over de rol van vrouwen.
SDG: 5, 10, 17

Los territorios – Iván Granovsky
Na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs onderneemt de Argentijnse documentairemaker een  persoonlijke tocht om de politieke conflicten iets meer te begrijpen. Hij reist af naar verschillende conflictgebieden, van Palestina tot Brazilië.
SDG: 10, 16

Bron inhoud films: IFFR.com

Hoofdfoto Réparer les vivants bron IFFR