Vandaag lanceert het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) ’s werelds eerste SDG House. Zo komt er een SDG tram en zijn er stoeptegels van de doelen voor het gebouw neergelegd. Maar wat houdt het SDG House nog meer in? SDG Nederland redacteur Caius Nijstad ging in gesprek met Mark Schneiders, directeur van KIT Royal Tropical Institute.
Ik druk de deurklink in de vorm van een olifantenhoofd naar beneden en loop het pand binnen. Zoals altijd neem ik een momentje om het gebouw in me op te nemen. Het KIT stamt uit 1926 en straalt een bepaalde grandeur uit. Tegelijkertijd herinnert het gebouw via muurschilderingen van inheemse volkeren ook nog aan het Nederlandse koloniale verleden. Maar het KIT kijkt vooruit en werkt al jaren aan het realiseren van een duurzame en eerlijke wereld. De lancering van het SDG House is een volgende stap binnen deze ambitie. Een fysieke en virtuele plek voor organisaties die werken aan de 17 doelen voor een betere wereld. Een week voor de lancering van het SDG House spreek ik directeur Mark Schneiders. “Eigenlijk is het SDG House al een feit”, vertelt Schneiders tijdens ons gesprek. Maar wat houdt het SDG House precies in? En waar komt deze ambitie vandaan?
Het KIT wordt ’s werelds eerste SDG House. Wat betekenen die Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor jou?
“De lancering van het SDG House past op wat we de afgelopen jaren al hebben gedaan. Het KIT heeft zelf een achtergrond in duurzame ontwikkeling in lage- en middeninkomenslanden (LMIC), binnen thema’s als landbouw, rurale economie, gezondheidszorg en gender. Inmiddels zitten 48 organisaties uit alle sectoren in het gebouw die werken op duurzame thema’s. Daar hebben we ze ook op uitgezocht. Dat duurzaamheidsgebied heeft nu een taal gekregen via de SDGs . Voor mij zijn de doelen een soort taal die men wereldwijd spreekt. Interessant aan deze doelen is, dat ze zich niet alleen richten op ontwikkelingslanden en overheden, maar ook op bedrijven en particuliere initiatieven. De afgelopen drie jaar zie ik dat bedrijven ze ook in hun beleid beginnen mee te nemen. Bedrijven gaan breder denken dan ‘ik wil alleen maar winst maken’. Het is belangrijk dat ze die verantwoordelijkheid nemen.”
Hoe draag jij persoonlijk bij aan de doelen?
“Ik denk dat ik altijd een gezonde Hollandse zuinigheid heb gehad in consumeren en omgaan met energie. In nevenactiviteiten heb ik ook veel gedaan met innovatieve economische ontwikkeling in Afrika. Ik geloof heel erg in het particuliere initiatief, daar ben ik nog steeds mee bezig. Dat ondernemerschap is de kern omdat het dingen vooruit brengt.”
“We zijn binnen het KIT ook veel meer gaan kijken naar hoe wij zelf dingen aanpakken. Zoals isolatie, maar ook: hoe koop je in, wat voor eten serveer je en hoe behandel je je personeel. Hier moet je als organisatie die werkt aan een duurzame wereld ook zelf aan meedoen.”
De organisaties in het KIT zijn zonder het label ‘SDG House’ ook al bezig met de SDGs. Waarom is het dan toch belangrijk het SDG House te lanceren?
“Het SDG House is voortgekomen uit de activiteiten binnen het KIT. De organisaties in het KIT bestrijken alle doelen. De een meer dan de ander, maar alles bij elkaar opgeteld zitten al die doelen hier. Het KIT is echt een community waar alle specialiteiten en sectoren op een fysieke plek samenkomen. Het is niet dat het KIT de leiding heeft, we doen het met z’n allen. En hoe kan je dat nou allemaal inzetten onder dit thema? Niet alleen door hier te werken maar ook door over deze thema’s te praten en te vergaderen. Met het hele gebouw maken we er een SDG House van.”
“Nu we over het SDG House vertellen komen allerlei organisaties naar het KIT toe om hulp te vragen bij het integreren van de SDGs. Dan zitten we met elkaar om de tafel om te kijken hoe we deze partijen kunnen helpen. We denken ook aan een virtual community en dat jij je straks via het internet bij deze community kan aansluiten en hierop samenwerken. We zijn bezig met een agenda systeem waarbij men samen kan werken aan verschillende projecten. Via dit systeem kan je elkaar zien en andere mensen lid maken. Zo breidt de community zich uit. Een soort facebook voor de SDGs”.
Vandaag is de lancering van het SDG House, wat is dan de volgende stap?
“Onze ambitie is om dé duurzame hotspot van Nederland worden. We hopen steeds meer mensen fysiek en virtueel aan te trekken. In 2030 hoop ik dat we niet meer bestaan, omdat alle doelen dan behaald zijn. Maar ik denk dat de realiteit anders is. Ik denk dat wij als KIT zelf, en daar werken we hard aan, misschien nog op andere terreinen kunnen gaan werken. We denken bij ontwikkeling vaak automatisch aan LMIC, maar als organisatiewerken hier in Nederland ook aan de doelen. Bijvoorbeeld aan gendergelijkheid.”
Directeur Mark Schneiders overhandigt Kofi Annan de eerste SDG stoeptegel.
Trackbacks/Pingbacks