Jaarlijks gaat gemiddeld 1.300 liter drinkwater verloren aan het besproeien van tuinen. Toch wil de gemiddelde Nederlander ook tijdens een hittegolf een mooi groen gazon. Kan dit ook duurzaam?
Deze week pas ik op het huis van mijn ouders en daar hoort het sproeien van de achtertuin ook bij. De planten schreeuwen in deze hitte om water en bovendien is er een onuitgesproken strijd met de buren om het groenste grasje. Ik ben niet de enige die aan het sproeien is. Jaarlijks sproeien we gemiddeld 1.300 liter schoon drinkwater onze tuintjes in. Water dat in tijden van droogte bijzonder schaars is.
De weersverwachting is stellig: de komende dagen houdt de hitte en droogte aan. Een nationaal hitteplan, smeltend asfalt en uitverkochte airco’s. En de voorspellingen voor de verre toekomst zijn ook niet mals. Droogte betekent dat een grasland als Nederland er heel anders uit zou kunnen zien. Hoe ga je hiermee om in je eigen achtertuin?
Oppervlaktewater als alternatief
Wil je een duurzaam groen gazonnetje? Dan kun je ervoor kiezen om water omhoog te pompen uit beken, rivieren, vijvers of sloten. Dit oppervlaktewater bespaart zowel op drinkwater als op geld van de waterrekening. Check hiervoor wel eerst de plaatselijke wet- en regelgeving, voordat je zomaar een pomp installeert.
Maar oppervlaktewater is helaas niet in alle gevallen ideaal. Zo is op meerdere plekken in het land een sproeiverbod met oppervlaktewater van kracht. Waterschap Rijn en IJssel stelde zo’n verbod in voor de Achterhoek. Zonder deze strenge regels zal de kwaliteit van het water in oostelijke steden achteruit gaan. Een goeie doorstroming met water van het platteland voorkomt het ontstaan van blauwalg, de toename van bacteriën en stinkend water.
Oppervlaktewater is zeker duurzamer dan kraanwater, maar het is met deze aanhoudende droogte momenteel niet de beste optie.
Milieubewust sproeien
De beste optie is namelijk gebruikmaken van regenwater. Dat komt met de aanhoudende droogte een beetje als mosterd na de maaltijd, maar het kan in de toekomst goed van pas komen. Regenwater opslaan kan je jaarlijks honderden liters water en flink wat euro’s besparen. In Nederland gebruikt een op de zes tuinbezitters al water uit een regenton. Meer tips om water te besparen in de tuin kun je lezen op Milieu Centraal.
Is een milieuvriendelijk groen grasveld tijdens een hittegolf mogelijk? Ja. Mits je dit water zelf hebt opgevangen in een regenton, of in een gebied woont waar geen verbod op het gebruik van oppervlaktewater geldt. Voor nu zet ik onze waterpomp naar de sloot nog eens aan, maar ik zal mijn ouders zeker aanraden om over te stappen op een ouderwetse regenton.
Je kunt je redelijkerwijs afvragen of je er nog wel een gazon op kunt nahouden. Versta me niet verkeerd: ik heb als kind veel en graag gespeeld in een grote tuin met een prachtig groot gazon. Maar al bij al beschouwd is een gazon niet natuurlijk. Een tuin is dat meestal ook niet. Verschil is dat het gazon een altijd een belasting vormt voor de natuurlijke bronnen met zijn behoefte aan water.