“Hoe kan de Nederlandse economie ook over twintig of dertig jaar duurzaam blijven groeien?” Deze vraag stelt het kabinet zichzelf en alle Nederlanders in de Troonrede. “Daarvoor komt de regering nog dit jaar met een breed opgezette groeiagenda en begin volgend jaar met een opzet voor een investeringsfonds.”
Wij, diverse koepels, juichen toe dat het kabinet met een langetermijnvisie op duurzame groei komt. Want groei om de groei is voorbij. Gezonde groei is keuzes maken. Duurzaamheid stelt grenzen aan bepaalde groei, maar geeft ook kansen aan een andere soort groei. De bakens daarvoor zijn al gezet: Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals – SDG’s).
Daarom vragen wij om de SDG’s als basis te nemen voor de groeiagenda en het investeringsfonds, in onderstaande open brief aan de minister-president, de minister van EZK, de minister van BHOS en SDG’s, en de minister van Financiën. Wij zijn de Nationale Jeugdraad, Global Compact Nederland, IUCN Nederland, MVO Nederland, Partos, de SDG Allianties en SDG Nederland.
De regering zal de groeiagenda naar verwachting nog dit kalenderjaar openbaar maken. Wij willen daar dan inhoudelijk op reageren, liefst met zoveel mogelijk mede-ondertekenaars. Wil je op hoogte blijven zodat je kunt overwegen om mee te ondertekenen? Mail dan groeiagenda@sdgnederland.nl.
Open brief - SDG's als basis voor groeiagenda en investeringsfonds 6112019
De SDG’s als basis om winstgevende maatschappelijke en commerciële doelstellingen te realiseren. Samen werken aan een betere wereld voor ons en de generaties na ons.
Royal Eijkelkamp is de initiatief nemer in de NL-Food Security Alliance, hiermee raken we een 6-tal SDGs en zijn we al 3 jaar heel constructief bezig om de wereld problematiek op een praktische manier aan te pakken.
Hoe kunnen de Ministeries ons helpen om op te schalen?
H2Fuel maakt het verschil
Stop met alleen aan jezelf en aan geld te denken, denk aan de toekomst van de volgende generaties en aan de toekomst van deze prachtige planeet met al haar leven. Iedereen moet de broekriem aantrekken, en jullie dus ook. Geen groei voor Schiphol, geen intensieve veeteelt, maar subsidies voor groene projecten. Dat is wat we nodig hebben.
“Gezonde groei is keuzes maken. Duurzaamheid stelt grenzen aan bepaalde groei, maar geeft ook kansen aan een andere soort groei.”
Werken aan een duurzaam Nederland betekent ook de discussie voeren met hoeveel mensen we in Nederland kunnen wonen. Die vraag stellen is meteen politiek incorrect, maar het is wel noodzakelijk!!
Een energiecontract bij Eneco kost nu meer dan 9000 euro tegen 1750 niet zo lang geleden. Dan verwacht je dat de Regering ingrijpt als deze SDG 1 en 7 onderschrijft (armoede bestrijden en zorgen voor betaalbare energie). In veel andere landen helpen ze inwonders beter en praten ze misschien minder over de doelen. Maar brengen ze het in de praktijk.
is SDG Nederland alleen gericht op Nederland of zijn er ook mogelijkheden om een ander land support te verlenen indien daar geen middelen beschikbaar zijn? Denk aan educatie, vanuit Nederland boeken leveren aan zij die daar behoeften aan hebben in een ander land. SDG nr. 4 denk daarbij ook buiten je grensen.