Duurzame inspiratie: ontmoet alle finalisten van de SDG Award

Alleen samen kunnen we een betere wereld creëren en dit is het moment om te laten zien wat een enorme spierkracht we samen hebben. Iedereen kan impact maken en anderen inspireren om in actie te komen. Voor de SDG Award waren we dit jaar op zoek naar de voorlopers die creativiteit en innovatie gebruiken om ons dichter bij een duurzamere, rechtvaardigere en vreedzamere wereld te brengen. Uit de ruim 70 inzendingen werden deze finalisten geselecteerd. Allemaal geweldige initiatieven die een podium verdienen.

 

Het doel van The Great Bubble Barrier is om het groeiende probleem van plasticvervuiling aan te pakken, met name de 1,8 miljoen ton plastic die jaarlijks via rivieren in oceanen terechtkomt. Deze vervuiling brengt ernstige schade toe aan mariene ecosystemen en de menselijke gezondheid, omdat plastic afbreekt tot microplastics die moeilijk terug te winnen zijn als ze eenmaal in de oceaan zijn.

Traditionele opruimmethoden zijn vaak ineffectief, duur en verstorend voor rivieractiviteiten. De Great Bubble Barrier biedt een unieke en innovatieve oplossing: een ononderbroken bellenscherm dat zich over de volledige breedte en diepte van rivieren uitstrekt en plastic onderschept zonder het scheepvaartverkeer of de vismigratie te hinderen.

De eerste langetermijninstallatie werd in 2019 in de Amsterdamse grachten geplaatst, gevolgd door Katwijk in 2022, Vila do Conde, Portugal in 2023 en Harlingen in 2024. De Bubble Barrier voorkomt niet alleen dat plastic de oceanen bereikt, maar draagt ook bij aan schoner drinkwater en beschermt ecosystemen.

The Great Bubble Barrier won in september de SDG Award van 2024.

Site: https://thegreatbubblebarrier.com/

 

Wavemakers United is een initiatief dat ontstaan is uit de visie om jongeren vanuit Nederland en wereldwijd bewust te maken van het belang van water en duurzaamheid. Het hoofddoel is om jaarlijks 1 miljoen kinderen in Nederland en wereldwijd een gastles over water te geven. Deze gastlessen zijn gebaseerd op een speciaal ontwikkelde toolkit, waarin alle 17 SDG’s zijn geïntegreerd en verbonden met het thema water.

Site: https://wavemakersunited.com/

 

 

Treesistance is een beweging die zich richt op de bescherming van het Amazonegebied en andere bossen over de hele wereld. Ze werken op het kruispunt waar inheemse kennis en wetenschap elkaar ontmoeten en creëren baanbrekende modellen die een tastbare impact hebben. De missie is om een ​​revolutie teweeg te brengen in de manier waarop de wereld naar boscriminaliteit kijkt en omgaat met natuurbehoud.

Treesistance maakt het mogelijk voor vele inheemse stammen om hun territoria te beschermen. Ook ligt er een sterke focus op partnerships met organisaties die kunnen bijdragen aan de missie, zowel in Brazilië voor de uitvoering als in de rest van de wereld voor de ondersteuning. Dat laatste gaat niet alleen om geld geven, maar daarnaast ook echt om een actieve bijdrage met kennis, kunde en ambassadeurschap.

Site: https://treesistance.com/

 

 

In het burgerinitiatief Duurzaam Utrecht 2030 organiseren ze duurzaam leven van onderop. Ze vragen mensen met een smalle beurs in onze stad hoe ze zelf duurzaam willen leven, en dan ontwikkelen jongeren in co-creatie met de doelgroep en een breed netwerk van partner-organisaties concrete oplossingen. Zo combineert Duurzaam Utrecht 2030 de zorg voor elkaar en voor de aarde.

“Waarom doen we dit? Mensen met een smalle beurs leven eigenlijk al heel duurzaam. Ze gaan bijvoorbeeld niet op vliegvakantie. Helaas liggen andere duurzame wensen meestal buiten hun bereik, zoals duur biologisch eten of zonnepanelen op een slecht geïsoleerde huurflat. Overheidssubsidies om burgers te stimuleren bij te dragen aan de energietransitie komen eerder bij mensen met hogere inkomens terecht. Hoog tijd voor klimaatrechtvaardigheid, waarbij de wensen van de betrokken burgers centraal staan in plaats van top-down overheidsbeleid.”

Site: https://www.duurzaamutrecht2030.nl/

 

 

 

Joris zet zich al jaren in voor de Nationale SDG Challenge in NL en sinds twee jaar ook in Portugal, Miami en Mexico. De SDG Challenge brengt studenten, gedreven door duurzaamheid, samen met organisaties (overheid, corporates, MKB) om prangende, reallife, duurzaamheidsvraagstukken op te lossen. Met de makkelijk te implementeren oplossingen gerelateerd aan de SDGs, draagt de SDG Challenge ieder jaar direct bij aan de SDGs. Het programma inspireert studenten om een carrière pad met duurzame impact te kiezen én bedrijven worden uitgedaagd om naar hun beleid te kijken en de SDGs en een duurzame mentaliteit in de praktijk te integreren.

Site: https://sdg-challenge.com/

 

 

Wailsalutem Sociaal Innovatie Lab is een ‘sociaal lab’ omdat er gratis onderwijs geven wordt aan kansarme kinderen. Dit onderwijs wordt gefinancierd vanuit de samenleving.

Het is ook een ‘innovatief lab’ omdat jongeren onderwijs krijgen over nieuwe technologieën verbonden aan kunst, cultuur en duurzaamheid in hun leefomgeving. Het lab, dat inmiddels één jaar bestaat, is opgericht met de visie om een veilige en ondersteunende omgeving voor jongeren te creëren. Ze streven ernaar om een sterke gemeenschap te bevorderen waarin bedrijven, beleidsmakers, en betrokken burgers zich solidair en verantwoordelijk voelen voor de toekomstige generaties.

Site: https://www.wailsalutem-foundation.com/

 

 

Forward·Inc is een in Amsterdam gevestigde, internationaal opererende non-profitorganisatie die zich toelegt op het ondersteunen van nieuwkomers bij het nastreven van hun ondernemersambities. We doen dit door hen te helpen hun eigen bedrijven te lanceren, te laten groeien, te financieren en duurzaam te maken.

Forward heeft inmiddels de groei van meer dan 300 door nieuwkomers opgerichte bedrijven mogelijk gemaakt, die bijdragen aan de SDG’s. Waaronder ook een andere finalist: Subul Impact Outsourcing.

Site: https://www.newcomersforward.com/

 

 

 

Macleasy zet zich in voor een inclusieve werkplek waarin iedereen gelijke kansen krijgt. Ze ondersteunen kwetsbare groepen zoals statushouders, jongvolwassenen met autisme, ICT-studenten en schooluitvallers. Door hen te betrekken bij onze organisatie, willen we hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bijdragen aan een rechtvaardige samenleving.

Ze streven naar een toekomst waarin iedereen gelijke kansen krijgt en technologische vooruitgang samengaat met milieu- en sociale verantwoordelijkheid. Macleasy wil een wereld creëren waarin duurzame ICT-oplossingen de norm zijn en inclusiviteit een integraal onderdeel is van alles wat we doen.

Site: https://macleasy.nl/over-ons/

 

 

Subul Impact Outsourcing is een sociale onderneming die outsourcingdiensten aanbiedt om internationale bedrijven toegang te geven tot een gekwalificeerde beroepsbevolking en om vluchtelingen en kansarme mensen toegang te bieden tot waardig werk.

De missie van de oprichter van Subul Impact Outsourcing is om de levensomstandigheden van vluchtelingen en kansarmen te verbeteren door middel van technologie en gemeenschap.

Site: https://subul.org