SDG Nederland is op zoek naar ideeën. Grote, kleine, dromerige en praktische ideeën. Zolang ze maar helpen bij het behalen van de SDG’s (Sustainable Development Goals) in 2030.
Draag je al bij aan een Duurzaam Ontwikkelingsdoel of heb jij tips voor anderen om zelf aan de slag te gaan? Bijvoorbeeld om het milieu te helpen, het onderwijs duurzamer te maken, ongelijkheid te verminderen of klimaatopwarming tegen te gaan. Laat het ons via deze link weten.
We verzamelen alle ideeën op de routekaart (zie hiernaast). Die ziet er een beetje uit als een metrokaart, maar dan een die leidt naar zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen in 2030. Elk goed idee kan een halte worden op een van de routes. Als je op een halte klikt, dan zie je alle ideeën die voor die SDG al zijn toegevoegd. Zo kan iedereen van elkaar inspiratie op doen.
Eind december maken we een selectie van de meest in het oog springende kansen en de vaakst voorkomende ideeën. In januari drukken we die af op een grote, kartonnen routekaart en brengen we ze naar minister Sigrid Kaag, coördinator van de SDG’s binnen de regering. Zo weet ook zij welke goede ideeën er in Nederland leven en wat de overheid kan doen om ze mee te realiseren.
Wie zijn wij?
De Sustainable Development Goals, of Duurzame Ontwikkelingsdoelen, zijn er door en voor iedereen. Maar om de doelen te halen moeten we ons natuurlijk goed organiseren. Dat doet bij ons de stichting SDG Nederland. Wij zijn een netwerk van organisaties die zich samen engageren om te werken aan een duurzamere, eerlijkere wereld.
Meer informatie?
Wil je meer weten over de Sustainable Development Goals? Surf dan naar www.sdgnederland.nl/sds. Je kunt ons ook volgen op sociale media. Zoek naar ‘SDG Nederland’.
Een onvoorwaardelijk basisinkomen draagt al aantoonbaar bij aan de meeste (11 van de 17!) SDGs (armoede, ongelijkheid, honger, gezondheid, onderwijs, veiligheid, ‘decent’ work etc).
Als (‘groene’) goederen en diensten vervolgens van de commons zijn, zonder winstoogmerk, kan de opbrengst (gedeeltelijk) worden uitgekeerd als basisinkomen. Zo kunnen alle SDGs bereikt worden, bijvoorbeeld m.b.v. blockchain technologie. zie
https://www.youtube.com/watch?v=Lu-Yic59bjI#t=0
• Dit is iets nieuws voor in kappersbranche.
Behoort niet tot standaard kappers benodigdheden, daarom hierbij een pleidooi om de mondkapjes te introduceren in het kappersvak.
• En wel om de volgende redenen: dat je als kapper(ster) ongemerkt veel kleine haardeeltjes naar binnen krijgt o.a. bij het knippen zelf, blazen van een föhn, droogkap en evt. airco/afzuigsysteem (praten, zuigen, slikken en inademingen), wat uiteindelijk kan leiden tot zgn. haarballen in de maag.
• In kapsalons komen regelmatig klachten voor over het binnenmilieu. De klachten betreffen stank en irritaties bij gebruik van haarverzorgingsproducten, warmtebelasting bij warm weer, bedompte atmosfeer en onvoldoende ventilatie (door betrokkenen soms wel omschreven als ‘zuurstoftekort’).
• In kapsalons worden haarverzorgingsproducten zoals haarlakken, haar verven en permanent stoffen gebruikt. Hierbij komt een scala aan stoffen vrij in de lucht, die door werknemers wordt ingeademd. Sommige stoffen kunnen ook via de huid worden opgenomen.
• Bij permanent, kleuren, blonderen en knippen komen irriterende en sensibiliserende stoffen vrij blootstelling aan deze groep stoffen kan leiden tot huid- en luchtwegaandoeningen. De blootgestelde populatie is groot en divers. De betrokken aandoeningen leiden relatief vaak tot uitval en gedwongen omscholing