In een pand dat geschiedenis ademt kwamen opiniemakers, ondernemers, mensen uit het bedrijfsleven en de non-profitsector samen om te praten over de toekomst. Met de Global Goals op zak lijkt niets ons in de weg te staan om de wereld de komende vijftien jaar eerlijker, duurzamer en rechtvaardiger te maken. Maar verandering is lastig, benadrukt ondernemer Ruud Koornstra tijdens de opening van deze eerste estafettebijeenkomst. “Om de Global Goals te realiseren moeten we groter dromen en dan gaat het niet om elektrische auto’s. Dan gaat het om een stap in de beschaving”, aldus Koornstra. Want “Mars is leuk voor vakantie”, vindt Koornstra. “Maar wat zou het heerlijk zijn om op aarde te blijven wonen.”
De eerste bijeenkomst van de Global Goals Accelerator
“We hoeven op niemand te wachten, niet op de Verenigde Naties, niet op de overheid”
Global Goals Accelerator
Samen een slinger geven aan de Global Goals, dat is het doel achter de estafettebijeenkomsten van de Global Goals Accelerator. “We hoeven op niemand te wachten, niet op de Verenigde Naties, niet op de overheid”, aldus initiatiefnemer Alide Roerink van het Earth Charter. Volgens Koornstra hebben we een “license to operate” om de versnelling en implementatie van de doelen in gang te zetten. Hier is een community voor nodig van mensen die zich willen inzetten voor de bewustwording en implementatie van de doelen. En dit is precies waar de Global Goals Accelerator aan wil bijdragen.
Wanneer je verschillende communities dan weer aan elkaar verbindt kan deze bewustwording snel gaan, volgens Anna Chojnacka, gastvrouw van de avond en directeur van de 1%Club. Maar dit vergt een andere manier van denken. Chojnacka noemt hiervoor de term economics of abundance (economie van overvloed). Een economie waarin we niet meer kijken naar schaarste en daar een waardebepaling in geld aan verbinden, maar een economie waarin we kijken naar wat we hebben in overvloed. Bijvoorbeeld mensen, kennis, aandacht en talent.
De grote trends van nu
Na de opening is het tijd voor een brainstorm met de buurman: wat zie jij als de grote trends van nu waarmee we de Global Goals kunnen realiseren? Ook tijdens deze gesprekken komt het woord ‘overvloed’ en het belang van een andere manier van denken weer terug: kunnen we met de bergen afval die we dagelijks produceren nieuwe huizen bouwen? En wat als we werk niet meer verbinden aan geld? Ook het gebruik van technologie wordt genoemd als een van de grote trends van deze tijd. Toegang tot onderwijs wordt bijvoorbeeld eenvoudiger door de opkomst van MOOCs (Massive Open Online Courses) en irrigatie van land wordt efficiënter door het gebruik van drones.
Welzijn, samenwerken en geldzaken
Terug naar de doelen waar het vandaag om draait: 1 en 8. Met een vegetarische hot curry in de hand gaan de deelnemers in drie groepen uiteen om met elkaar in gesprek te gaan over de oplossingsrichtingen binnen de thema’s welzijn, samenwerken en geldzaken. Mensen hebben we in overvloed, constateren de deelnemers in het groepje welzijn. Waarom maken we niet meer gebruik van rolmodellen en buddysystemen om van elkaar te leren? Een gemeenschappelijke taal is nodig voor samenwerkingen tussen verschillende sectoren vinden de verbinders. Als bedrijven en organisaties uit de non-profitsector elkaar beter begrijpen kunnen ze ook beter met elkaar samenwerken. In het groepje geldzaken staat het begrip geld ter discussie: heb je het echt nodig, en hoe gebruik je het eigenlijk? Bitcoins, mobile banking en het basisinkomen komen op tafel. Alle bevindingen worden gedocumenteerd op grote vellen papier als basis voor de volgende bijeenkomst.
“Wij zijn toch een beetje de gekkies. Die mensen die vinden dat het zo niet verder kan met de wereld en daar iets aan willen doen”
De volgende stap
Ignaz Anderson, directeur van de Iona Stichting sluit de avond af: “Je bent zelf drager van de wereld die je wil veranderen en hebt dus invloed op die verandering.” Vraag eerst wat je zelf doet of kunt doen voor de Global Goals, is de boodschap aan de deelnemers. Dit vergt misschien ook wel een andere manier van denken. In een rap tempo vinden de komende weken de volgende estafettebijeenkomsten plaats, om de bewustwording van de doelen te versnellen, stappen te zetten richting implementatie en die community op te bouwen. Want “wij zijn toch een beetje de gekkies”, aldus Koornstra. “Die mensen die vinden dat het zo niet verder kan met de wereld en daar iets aan willen doen.” En daar moeten er maar meer van komen, is vanavond de conclusie.
Wil je deelnemen aan een van de estafettebijeenkomsten over de Global Goals? Neem dan een kijkje in de kalender op de website van de Global Goals Accelerator.
Foto’s: GEOMAN Fotografie