SDG’s op school (po, vo, mbo, hbo)
De sleutel voor een duurzame toekomst ligt bij het onderwijs. Als de generatie van morgen zich vandaag de Duurzame Ontwikkelingsdoelen eigen maakt, staan we er goed voor. Scholieren, studenten en leerkrachten kunnen ongetwijfeld met deze tips aan de slag.
Toekomstige wereldleiders geven het voorbeeld
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn een stappenplan voor een duurzame, eerlijke en rechtvaardige wereld in 2030. Benieuwd wat jij kunt doen? Bekijk op de website van 17 doelen die je deelt de filmpjes van zeventien jonge, toekomstige ‘wereldleiders’.
‘Teken’ voor een duurzaam regeerakkoord
Kinderen mogen bij de verkiezingen niet stemmen, terwijl de beslissingen die in de politiek genomen worden wel grote invloed hebben op hun toekomst. Door de actie van Meester Thijs konden 26 kinderen toch hun stem laten horen. Nu roepen ze andere juffen, meesters en kinderen op om ook mee te doen.
Leren met oog op duurzame ontwikkeling
Deel je de wens dat duurzaamheid in het DNA van het onderwijs komt? Word dan lid van de Coöperatie Leren voor Morgen. Die bestaat uit een groep van organisaties die zich inzetten voor leren met oog op duurzame ontwikkeling: binnen én buiten het onderwijs en van peuter tot professional.
Begin vandaag voor morgen
Schooldag van de duurzaamheid laat kinderen in de basisschoolleeftijd spelenderwijs ervaren wat de Global Goals zijn en hoe ze hiermee zelf aan de slag kunnen. Om te zorgen dat iedereen kan begrijpen waar de Global Goals over gaan, zijn deze vereenvoudigd maar wel wetenschappelijk onderbouwd, in de Junior Global Goals.
Een klimaattop door en voor de toekomstige generatie
Er wordt in Nederland veel over het klimaat gesproken door besluitvormers, maar helaas te weinig met de kinderen. Tijdens de Kinderklimaattop draaien we de rollen om. Kinderen krijgen de kans om na te denken over hun toekomst in relatie tot een beter klimaat.
Groen naar school
Gedurende een week komen tienduizenden kinderen lopend, met de fiets, steppend, skatend of met het openbaar vervoer naar school. Tijdens de actieweek besteden leerkrachten aandacht aan onderwerpen als klimaatverandering, duurzame mobiliteit, energie en verkeersveiligheid met behulp van het aangeboden lesmateriaal.
Jongeren dragen bij aan een economisch eerlijke wereld
Day for Change wil bijdragen aan het vormen van een nieuwe generatie bewuste wereldburgers die door hun economisch handelen bijdragen aan een eerlijkere wereld. Jongeren zijn immers de ondernemers van morgen. Met het educatieprogramma, de Day for Change Actie, levert Day for Change ook een bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).
Tijdschrift voor (wereld)burgerschap
In het tijdschrift Samsam lezen leerlingen artikelen, interviews en reportages over kinderen uit Nederland en de rest van de wereld. Samsam maakt maatschappelijke thema’s begrijpelijk, door ze uit te leggen vanuit het perspectief van kinderen.