De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) worden soms gezien als een ‘checklist’ om de planeet te redden. Ze zijn zoveel meer dan dat! Het is ook een nieuwe wereldtaal bijvoorbeeld en daarmee een bindmiddel tussen landen, organisaties en mensen. Eilanden spreken vaak al vloeiend SDG.
In Fiji wordt bijvoorbeeld de taal van SDG 7 (betaalbare en duurzame energie) gesproken, net als in Jamaica. Eilanden spreken doorgaans ook vloeiend SDG 14 (leven in het water). Uiteraard is er per land een eigen dialect, maar het mooie aan een wereldtaal is dat het ook continuïteit biedt. Het ontstijgt nationale agenda’s en daarmee gevoeligheden tussen landen of een wisseling van de macht.
Kennis
Voor eilanden is het wellicht nóg belangrijker dan voor andere landen om deze wereldtaal te spreken. In geografish opzicht is de afstand tussen de eilanden van het Caribisch gebied en de Stille Oceaan groot, maar ze hebben vergelijkbare uitdagingen. Minder fossiele brandstoffen, meer duurzaam toerisme, betere afvalverwerking en weerbaardere infrastructuur, om maar iets te noemen.
Eilanden als innovators
Daarom werd eind 2015 het Centre of Excellence (COE) for Small Island Developing States (SIDS) opgericht. Ongeveer even oud als de SDGs dus. COE is een initiatief van het Koninkrijk, de regering van Aruba en de UNDP. Eilanden kunnen veel van elkaar leren rondom de SDGs en duurzame oplossingen. COE helpt die lessen te vinden en delen zodat eilanden – met doorgaans beperkte middelen en capaciteit – het wiel niet opnieuw uit moeten vinden. Waarom zouden andere eilanden bijvoorbeeld de Palau Pledge niet overnemen? Palau laat alle bezoekers met een stempel in hun paspoort verplichten om tijdens hun verblijf het milieu van het eiland te respecteren.
Ook de rest van de wereld kan van eilanden leren. Zo heeft Aruba onlangs Futura, haar nationaal innovatielab, gelanceerd. Eilanden kunnen ‘innovators’ zijn om duurzame oplossingen te testen in de kleinere, overzichtelijke markten waarbij de beperkingen dwingen tot creativiteit.
Prioriteit
Alle SDGs zijn gelijk, maar voor eilanden hebben sommige SDGs meer prioriteit dan andere.
SDG 7: betaalbare en duurzame energie
Eilanden zijn doorgaans sterk afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen. Dat zet aan tot anders denken. Curaçao was bijvoorbeeld een van de pioniers in windenergie. Ook Aruba is met verschillende projecten, zoals zonnepanelenparken, goed op weg. Sint Eustatius gebruikt overigens al 100% duurzame energie. Het COE heeft met allerlei partijen samengewerkt om kennis rondom SDG 7 en eilanden bij elkaar te brengen. Dit wordt in een publicatie in The Cowrie van UNDESA beschreven.
SDG 9: industrie, innovatie en infrastructuur
Eilanden zijn ook aantrekkelijke locaties voor innovatie, bijvoorbeeld door de behapbare schaal en diversiteit van culturen. Denk bijvoorbeeld aan de Smart Community Aruba, waar verschillende kanten van duurzaam wonen in de praktijk worden getoetst. Als kruispunt van drie continenten, zijn de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) interessante testmarkten. De resultaten kunnen later ook op andere plekken van pas komen.
SDG 14: leven in het water
Eilanden noemen zichzelf liever Big Ocean States dan Small Island States. Niet gek, aangezien ze gemiddeld tachtig keer meer zeeoppervlak hebben dan land. De oceaan en bijbehorende stranden en marine biodiversiteit zijn dan ook essentieel voor de grote toeristische sector. Ook hier kunnen eilanden innovators zijn voor de SDGs. Een wellicht onbekend gegeven is dat het duurzaamste hotelresort ter wereld in het Koninkrijk ligt: Bucuti & Tara Beach Resort. Van rietjes tot zonneenergie tot kartonhergebruik, aan alles is gedacht; en vaak voordat het ‘moest’ De eigenaar van dit resort, Ewald Biemans, zegt steevast: “Wij zitten in de natuur business, niet de toerisme business.” Dat raakt ook weer andere SDGs, zoals SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie). COE schreef er deze case study over.
Samen SDG spreken
We kunnen vanuit het perspectief van eilanden vrijwel alle SDGs aflopen. Nog een voorbeeld: SDG 8 (waardig werk en economische groei) en de ondernemerschapsinitiatieven op Curaçao (‘Bon Bini for Business’ en de aanstaande Global Entrepreneurship Summit). Of het belang van bottom-up stakeholder engagement voor de wederopbouw van Sint Maarten na orkaan Irma, die SDG 11 (duurzame steden en gemeenschappen) en SDG 9 (industrie, innovatie en infrastructuur) raakt. COE organiseerde er een hackathon om tot innovatieve ideeën (voor de toekomst) te komen.
Laten we deze wereldtaal vloeiend (gaan) spreken – zoals partijen als SDG Aruba doen – en gebruiken om alle delen van het Koninkrijk aan elkaar te verbinden. De meeste eilanden zijn alvast begonnen!
Foto: Free-Photos @ Pixabay.