Home > Haalt Amsterdam straks vuilnis op met zelfvarende e-bootjes?
2 nov 2018
Haalt Amsterdam straks vuilnis op met zelfvarende e-bootjes?
Onderzoekers van het AMS Institute en de gemeente Amsterdam bekijken de mogelijkheid om elektrische bootjes zonder kapitein in te zetten in de grachten om de vuilnis op te halen.
In een nog tamelijk leeg gebouw op het hoofdstedelijke Marineterrein zit het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, ofwel AMS Institute. In dit technologische kennisinstituut werken onderzoekers aan baanbrekende innovaties om problemen in de hoofdstad op te lossen. AMS Institute, dat net verhuisd is naar het door water omringde complex dat de marine teruggaf aan de hoofdstad, is de kraamkamer van de Roboat: een slim elektrisch bootje dat zelfstandig navigeert, reageert en communiceert, alleen of in een vloot met meerdere Roboats. Het instituut bekijkt hoe geschikt ze zijn om kades te inspecteren op verzakkingen, zwerfafval op te halen, de waterkwaliteit te meten, podia en bruggen te bouwen en vuilnis op te halen. Over die laatste mogelijkheid zijn de ontwikkelaars en de gemeente Amsterdam momenteel in gesprek.
Zonder kapitein
Roboat is nog volop in ontwikkeling, onderzoekers werken nu voor het derde jaar aan het bootje. Tijdens een bezoek aan het AMS Institute, zie ik op afbeeldingen aan de muur en op mijn eigen telefoon via een gescande QR-code, hoe het er straks uit moet komen te zien: het varende Roboatbootje in de gracht, elektrisch en zonder kapitein met slimme technologie en sensoren aan boord. Zijn uiterlijk verschilt verder per toepassing.
Gaat dit elektrische bootje straks het vuilnis ophalen via de grachten in Amsterdam? Het is een vergevorderde ambitie, hoewel nog niets definitief is. In de binnenstad van Amsterdam is er dikwijls geen ruimte of mogelijkheid om ondergrondse containers aan te leggen. Het huisvuil wordt met een traditionele vuilniswagen opgehaald, vrachtwagens die CO2 en fijnstof uitstoten en waardoor het verkeer in smalle straatjes vaak even stilligt.
Arjan van Timmeren, wetenschappelijk directeur van AMS Institute: “Zeker in een drukker wordende stad kunnen Roboats met containers op het water, waar Amsterdammers hun afval gescheiden kunt inleveren vanaf de kant, een uitkomst bieden.” De zogenaamde ‘dummy’ afvalboot heeft zelf door wanneer de container vol is en wordt dan opgehaald door een ‘slimme’ boot, en naar een afleverpunt gebracht. Hierdoor vermindert de luchtvervuiling en geluidsoverlast op straat. En een volle container kan bijvoorbeeld ook ’s nachts stilletjes wegvaren in plaats van overdag wanneer er meer verkeer is in op de weg en in het water.
De onderzoekers berekenden dat al het afval van de gehele binnenstad kan worden georganiseerd met 48 dummies en 10 slimme bootjes. Van Timmeren: “Er zijn natuurlijk ook uitdagingen. Rondom vuilnisbakken zie je vaak vuil liggen, omdat mensen er dingen naast gooien. Als dat in het water komt ben je nog verder van huis. Dat is bijvoorbeeld een aspect waar onderzoekers en ontwerpers nu concrete oplossingen voor uitwerken.”