Gefeliciteerd! Deze week vieren de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN hun vierde verjaardag en aangezien ze zijn bedoeld voor het welzijn van de hele mensheid, geldt dat ook voor u en mij.
Om dit te vieren presenteert Eosta, marktleider in de distributie van biologisch geteelde groente en fruit, in samenwerking met Bionext en biologische organisaties uit meer dan 15 landen het rapport Organic Agriculture and the Sustainable Development Goals. Dit rapport laat zien hoe groot de impact van voedselproductie op de planeet is en bewijst dat biologische landbouw een enorme positieve bijdrage kan leveren aan minimaal 8 van de 17 SDG’s.
Een hoopgevende boodschap, aangezien we als wereldgemeenschap op een kruispunt staan. Gaan we verder op het uitgesleten pad of slaan we de nieuwe weg van duurzame voedselproductie in?
Transformatie is doodeng
Een nieuwe route inslaan is niet eenvoudig. De publieke discussie gaat dan in eerste instantie vooral over de vervelende aspecten van verandering: kosten, overlast, vertraging, noodzaak. Transformatie is vaak doodeng, zeker als je zelf niet aan het roer van die verandering staat. Het is menselijk om dan je hakken en je kop in het zand te steken en te roepen dat het stom en oneerlijk is.
Maar het is van groot belang dat ook de positieve kant van het verhaal aandacht krijgt: namelijk dat de verandering heel veel voordelen met zich meebrengt. Dat er nu eindelijk grote, noodzakelijke stappen worden gezet om onze planeet nog enigszins leefbaar te houden voor onze kinderen en kleinkinderen!
Leven op land en klimaatactie
Het genoemde rapport is opgesteld aan de Universiteit Twente en laat op een heldere manier zien hoe biologische landbouw bijdraagt aan het beschermen van de aarde. Als wij bijvoorbeeld kijken naar SDG 15 (Leven op het land) toont het rapport aan dat de soortenrijkdom op het land van biologische boeren zowel boven als onder de grond aanzienlijk groter is.
Ook wat Klimaatactie (SDG 13) zijn bio-boeren heuse helden, want hun vruchtbare bodems slaan meer koolstof op. De bijdrage van bio-boeren aan SDG 6 (Schoon water en sanitair) is zelfs tweeledig. Ten eerste vervuilen ze hun grondwater niet met kunstmest en pesticiden. Ten tweede fungeren hun biologische bodems als supersponzen en houden daarom water beter vast.
Helden
Ook het tweede doel, Geen Honger, komt in het rapport uitgebreid aan bod. Het is duidelijk dat duurzame landbouw juist in ontwikkelingslanden tot betere oogsten leidt omdat dit soort van landbouw beter is aangepast aan een veranderend klimaat.
Duurzame boeren zijn met andere woorden van onschatbare waarde voor de toekomst. Ze verdienen onze waardering, zowel financieel als in het maatschappelijke debat. Als je dit allemaal weet als consument, wordt het toch een stuk makkelijker om een biologisch appeltje te kopen? Want dan kijk je niet meer alleen naar wat die appel kost, maar snap je ook hoe waardevol die appel eigenlijk is!
Voor het rapport en meer informatie ga naar https://www.natureandmore.com/en/sustainable-development-goals-and-the-link-to-organic
Geschreven door Michaël Wilde, Sustainability & Communications Manager bij Eosta
Gecertificeerde biologische landbouw is een goed voorbeeld van ecologische landbouw. Zij heeft in de praktijk ook bewezen dat het verdienmodel daarvan ruimschoots kan concurreren met conventionele landbouwsystemen.
Lees hier hoe ecologische boeren de hele groeiende wereldbevolking kunnen voeden: https://bit.ly/2LaYefl
Verder blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek ook dat ecologische landbouw beter is voor het klimaat. Bij biologische landbouwsystemen werd een reductie van 40,2% van de N2O-uitstoot per hectare waargenomen vergeleken met niet-biologische landbouwsystemen. De betreffende studie werd op 8 februari 2019 in Nature gepubliceerd en is gebaseerd op de oudste en langstlopende vergelijkingsproef van het farming-systeem “DOK”: 34 jaar !
Bron: https://www.nature.com/articles/s41598-018-38207-w
Electro-Agriculture is je van het