Onderwijs, een geschenk dat je niet kunt afpakken

Wat doet Eosta, de grootste Europese handelaar in biologische groenten en fruit aan de SDGs? Michaël Wilde, manager Duurzaamheid en Communicatie geeft je elke maand een kijkje in eigen keuken.

Ik zit in de trein terug vanuit Groningen, waar ik zojuist een gastcollege over de SDGs heb gegeven. Leuke studenten, goede reacties en veel enthousiasme voor de ontwikkelingsdoelen. Het is duidelijk dat deze jongeren niets te klagen hebben als het gaat om SDG 4: kwaliteitsonderwijs.

Maar dat is natuurlijk in grote delen van de wereld heel anders. Goed onderwijs is volgens iedereen een belangrijke sleutel om succesvol aan de slag te gaan met de duurzaamheidsdoelen, maar er zijn veel meer redenen om ons er hard voor te maken. Onze Peruaanse gemberleverancier Aldo Ramirez maakte me dat eerder dit jaar duidelijk. Hij vertelde me dat zijn leven echt veranderde toen hij de kans kreeg om zich te ontwikkelen aan de universiteit in Lima. “You know, education is the only gift you can give to a child which no one can ever take away”. Omdat onderwijs zijn eigen leven heeft veranderd, steunt hij nu de kinderen van de lokale basisschool in Pichanaki.

Veel van onze telers houden zich net als Aldo bezig met onderwijsprojecten. Dat kan op tal van manieren. Zoals teler Rob van Paassen uit Delfgauw, die schoolklassen in zijn kas ontvangt en vertelt hoe hij in samenwerking met de natuur prachtige biologische komkommers en paprika’s teelt. Of witloftelers Herman en Math die zonder aarzelen hun kennis en ervaring delen met nieuwe biologische witloftelers, ook al betekent dat meer concurrentie. En dan hebben we het nog niet gehad over Sergio, een Colombiaanse passievruchtteler, of Jan, een maracujaleverancier uit Peru die speciale scholarships hebben opgezet zodat de kinderen van hun medewerkers hun dromen kunnen najagen.

Li Jin Juan

Li Yian Jan

 

 

 

 

 

 

 

Vorige maand bracht ik een bezoek aan Weifang Jiahe in China, een van onze biologische gemberleveranciers. Ook daar ging het over onderwijs. De Chinese autoriteiten betalen onderwijs slechts tot de leeftijd van 15, met als gevolg dat veel kinderen daarna stoppen met leren. Eigenaren Jenny en Wengbo hebben nu een speciaal fonds opgericht zodat de kinderen van medewerkers zich kunnen door-ontwikkelen.

Als Eosta ondersteunen we dit soort belangrijke projecten via het 1 Cent for the Future-programma. Dat doen wij niet alleen omdat we de waarde ervan inzien maar ook omdat de relatie met onze telers veel verder gaat dan alleen de ‘klassieke handel’. Door dit soort initiatieven te ondersteunen is de boodschap dat het om meer gaat dan alleen geld verdienen.  Dat motiveert onze lokale partners om er vooral mee door te gaan en anderen om ook dit soort onderwijsinitiatieven te ontplooien. Even terug naar het project van Jenny en Wengbo, als u een dezer dagen biologische Chinese gember koopt, dan is de kans groot dat u daarmee bijdraagt aan de toekomst van een leergierig kind uit de Weifang-provincie in Zuidoost-China.

Michaël Wilde schrijft met regelmaat blogs voor SDG Nederland. Hij werk bij Eosta, specialist in verse biologische groenten en fruit en is verantwoordelijk voor de afdeling Duurzaamheid en Communicatie.