Op naar een duurzaam regeerakkoord

De onderhandelingen voor een nieuw kabinet zijn in volle gang. Volgens Partos en de Groene Zaak hét moment om het belang van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voorop te stellen. Samen hebben zij het initiatief genomen voor een publieke oproep aan de onderhandelaars: de SDGs moeten in het regeerakkoord. Al meer dan 100 bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben gehoor gegeven. 

Willen we naar een eerlijke en duurzame wereld in 2030 dan moet ook de politiek hier concreet werk van maken vinden Partos en de Groene Zaak. De doelen gelden immers voor alle landen en dit betekent ook dat Nederland aan de slag moet.

Een centrale plaats in het regeerakkoord

De twee organisaties willen via een zo groot en divers mogelijke coalitie van bedrijven en maatschappelijke organisaties druk uitoefenen op de onderhandelaars om de SDGs een centrale plaats te geven in het regeerakkoord. Ondertekenaars van de oproep dringen aan om de volgende punten op te nemen in het regeerakkoord: beleid moet getoetst worden op de mate waarin het bijdraagt aan de SDGs; het kabinet zorgt voor een belastingstelsel met minder lasten op arbeid en meer lasten voor vervuiling en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen; internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen moet gestimuleerd worden en het kabinet keert terug naar een volwaardig budget voor ontwikkelingssamenwerking zodat ook ontwikkelingslanden de SDGs kunnen behalen.

Belastingverschuiving van arbeid naar grondstoffen

Door het zwaarder belasten van vervuiling en verspilling van grondstoffen en het verlagen van de belasting op arbeid, zal degene die meer vervuilt ook meer betalen. Deze belastingverschuiving fungeert als stimulans voor duurzame businessmodellen en creëert ruimte voor nieuwe werkgelegenheid. (Bron: FD)

Meedoen?

Organisaties als VodafoneZiggo, Arcadis, FNV, Alliander, de Erasmus Universiteit, Natuur & Milieu, Geelen Counterflow, Tony’s Chocolonely en Cordaid hebben al gehoor gegeven aan de oproep. Wil je ook ondertekenaar worden? Ga dan naar deze website en doe mee!

 

DSGC roept op SDGs te verankeren in het regeerakkoord

Afgelopen weekend riep de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) ook op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen centraal te stellen in het regeerakkoord. In een brief aan informateur Edith Schippers riep de DSGC op de volgende punten te verankeren in het regeerakkoord: 1. Zet de SDGs centraal 2. Ratificatie en voortvarende uitvoering klimaatafspraken Parijs 3. Investeer in de Circulaire Economie en innovatie 4. Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) 5. Internationale Handelspolitiek 6. ‘Holland branding’: Promotie Dutch Sustainable Growth Valley 7. Duurzaam inkoopbeleid overheid: voorrang voor duurzame koplopers

Lees hier de volledige brief van DSGC aan informateur Edith Schippers 

Foto: Wikimedia