Voor SDG Nederland bezocht ik de Erasmus Sustainablity Days (ESDs). Ik waande me in een plastictasjes bos, waar de zogenaamde ECO coin de nieuwe valuta was.
De Erasmus Sustainability Days is een driedaags evenement dat in het teken staat van duurzaamheid en de SDGs. Het doel: studenten inspireren en empoweren om bij te dragen aan een duurzame wereld. “Be part of the change”, klinkt de slogan en om dit kracht bij te zetten konden bezoekers bij binnenkomst symbolisch hun plastic tasjes aan de wilgen hangen. Ik was benieuwd of ik na dit evenement met een andere bril naar duurzaamheidsthema’s zou kijken.
“Wat laat jij achter in de wereld?”
De opening van de duurzame dagen bestond uit een energieke kick-off met drie sprekers. De SDG-man van Nederland, Hugo von Meijenfeldt, was aanwezig voor een korte les SDG-basiskennis. Von Meijenfeldt liet weten dat SDGs geen droombeeld zijn, maar een ambitieuze, haalbare doelen.
Jan-Peter Balkenende was als tweede aan de beurt. Op de vroege maandagochtend was de boodschap van de oud-premier positief. “De tijden zijn al aan het veranderen. Sociaal en duurzaam ondernemen is de nieuwe standaard”, stelde Balkenende. De schop onder de kont van ondernemers moet volgens hem komen door te vragen: “Wat laat jij achter in de wereld?”. Deze gewetensvraag knaagt aan de vervuilende CEO, stel ik me zo voor.
Youth 4 Global Goals
De Youth 4 Global Goals (Y4GG) organiseerde het merendeel van het programma van dag een. De Y4GG is een initiatief van studentenorganisatie AIESEC. Zij maken zich hard voor zichtbaarheid van de SDGs onder jongeren en bieden vervolgens manieren aan om zelf in actie te komen.
De Y4GG organiseerde twee onderdelen: een bijeenkomst met inspirerende sprekers en break-out sessies met bedrijven, waar studenten met een case aan de slag konden gaan. Merijn Everaats van Dopper was een van de sprekers. Hij stelde dat bedrijven ook een positieve invloed op de wereld kunnen hebben. “Wees ambitieus”, zei Everaats tegen de zaal studenten. De verhalen van de sprekers hadden een haast activistische toon. “Vanuit intrinsieke motivatie om bij te dragen aan een betere wereld is veel mogelijk” zo stelt Jente de Vries, oprichtster van Kromkommer.
Geen V.I.P.’s, maar V.E.P.’s
Very Ecological Persons (V.E.P.’s). Daar waren er veel van. Studenten konden zich aanmelden om mee te doen aan het ECO coin programma. Deze digitale munteenheid zorgt bij iedere deelname aan een onderdeel van de ESDs voor kans op duurzame cadeautjes. De ECO coin is in Nederland al eens eerder verschenen op het DGTL-festival en Lowlands.
Na afloop van de Sustainability days wint de Most Ecological Person een weekend een splinternieuwe Tesla. De auto pronkte tijdens de dagen al op de campus van de Erasmusuniversiteit. Genoeg motivatie voor studenten om naar de sprekers te gaan, vegetarisch te eten of andere bewuste keuzes te maken.
Heeft het gewerkt?
s’Middags was het tijd om de balans op te maken. Of ik empowered ben, weet ik niet, maar de ESDs hebben mij als student zeker geïnspireerd. Een dag vol positieve initiatieven is verfrissend. Je kan makkelijk gaan doemdenken als je slechts verhalen over wereldproblematiek hoort. Kennis hierover blijft van belang om actie te ondernemen, maar een hele dag vol goede, groene voorbeelden prikkelt de geest.