Klimaatboer Anne ‘raakt de bodem nauwelijks aan’

Hoe kun je als boer een positieve ecologische voetafdruk achterlaten? Daar is Anne van Leeuwen van ‘regeneratieve boerderij’ Bodemzicht dagelijks mee bezig. “Het bekende duurzaamheidsverhaal draait om minder schadelijk zijn; ik wil helemáál niet schadelijk zijn.” Haar doel: meer CO2 opvangen dan uitstoten en meer leven creëren dan vernietigen.

Dit interview is onderdeel van de Goal Getters-serie die OneWorld in samenwerking met SDG Nederland maakt

Anne plukt een paar groene bladeren van een muntplant. Van de struik ernaast plukt ze een ‘after-eight’-blad dat naar de beroemde chocolaatjes smaakt; daarna verse oregano, peterselie, eetbare bloemen en een venkelblad dat ‘net een snoepje is’. Ze loopt langs de lange rijen van oranje, gele, paarse, roze en groene kruiden en groenten, op de achtergrond klinkt het geluid van krekels en kakelende kippen. Dit is haar eigen ‘no-dig garden’.

In de no-dig garden wordt, anders dan op de meeste boerderijen, niet geploegd en zo min mogelijk in de grond gegraven, zodat de bodem niet of nauwelijks beschadigt. De tuin ligt op boerderij Bodemzicht, net buiten het hart van Nijmegen, die wordt gerund door Van Leeuwen en haar vriend en bioloog Ricardo Cano Mateo. Bodemzicht is niet zomaar een boerderij: het is een van de eerste regeneratieve boerderijen van Nederland.

Regeneratieve landbouw

Regeneratieve landbouw draait om de vraag: hoe kun je als boer een positieve afdruk achterlaten op klimaat en milieu? “Dat spreekt mij veel meer aan dat het bekende duurzaamheidsverhaal”, zegt Van Leeuwen. “Dat draait om de vraag hoe je minder schadelijk kunt zijn als mens. Ik wil helemáál niet schadelijk zijn, en ‘klimaatneutraal’ is ook niet genoeg: ik wil meer CO2 opvangen dan uitstoten, meer leven creëren dan vernietigen, en daarnaast gemeenschappen bouwen én winst maken als boer.”

Lees het volledige verhaal op One World. Of bekijk de hele reeks Goal Getters die One World eerder portretteerde.