Ruimte met betekenis: sociale impact maken met vastgoed

De sociaal-maatschappelijke problemen in onze samenleving nemen in rap tempo toe: een groeiend tekort aan betaalbare woningen, meer kansenongelijkheid en toenemende armoede, segregatie, eenzaamheid en mentale problemen. Hoe we de gebouwde omgeving inrichten kan een positieve invloed hebben op de sociale duurzaamheid. Bijvoorbeeld met betaalbare woningen, diverse buurten, voldoende maatschappelijk vastgoed en uitnodigende openbare ruimte. 

Dit artikel is geschreven door Marieke Olsthoorn van de Dutch Green Building Council.  

Dutch Green Building Council (DGBC) stimuleert de bouw- en vastgoedmarkt om duurzaamheid als integrale opgave aan te vliegen. De harde groene uitdagingen zijn duidelijk benoemd, maar rond alle sociaal-maatschappelijk opgaven wordt vaak nog gezocht naar handelingsperspectief. Denk aan energiearmoede, hittestress, gezondheid; sociale onderwerpen die direct gerelateerd zijn aan de ‘groene’ opgave. 

Samenwerken met andere organisaties en (lokale) overheden is van groot belang om echte verandering te realiseren. De bouw- en vastgoedsector zijn zich steeds meer bewust van de impact van de gebouwde omgeving en willen een rol van betekenis spelen in de aanpak van de sociaal-maatschappelijke problematiek. Niet alleen geld verdienen, maar ook bijdragen aan een sociale, inclusieve en gezonde leefomgeving voor iedereen. 

Alliantie Sociale Duurzaamheid

Om de krachten te kunnen bundelen initieerde DGBC een jaar geleden de Alliantie Sociale Duurzaamheid. Deze verbindt intrinsiek gemotiveerde organisaties die een actieve en positieve bijdrage willen leveren aan sociale duurzaamheid in de gebouwde omgeving. 

Het afgelopen jaar bracht de alliantie in beeld waar de sector nu staat en waar de organisaties naartoe willen. Er blijken veel losse ideeën en pilotprojecten te zijn op het gebied van sociale duurzaamheid. 

Een eenduidige definitie, gemeenschappelijke taal en kaders ontbreken vooralsnog. Begrijpelijk, want dit onderwerp leent zich niet voor ‘one size fits all’. En tegelijk is er wel een basis die je samen kunt leggen om beter grip te krijgen op sociale duurzaamheid in de gebouwde omgeving. 

In juni van dit jaar publiceerde de alliantie vijf principes een randvoorwaarde voor een sociaal duurzame uitkomst zijn. 

De leidende principes vormen de basis voor een gemeenschappelijke taal en een beoordelingskader voor sociale duurzaamheid. De alliantie werkt dit uit en gaat dit testen en evalueren in de praktijk. De sociale principes worden bij nieuwe inzichten aangepast en geschikt gemaakt voor de gemeenschappen waarvoor ze dienen. De deelnemers geloven niet in een instrumenteel vinkenlijstje en containerbegrippen, wel in maatwerk op locatie.

Aangesloten leden

Achmea Real Estate – Altera Vastgoed – Amvest AM Gebiedsontwikkeling – a.s.r. real estate 
BPD (Bouwfonds Gebiedsontwikkeling) Bouwinvest Real Estate Investors 
CBRE Investment Management – Dura Vermeer 
EDGE Technologies – Heijmans – Synchroon Vesteda – VORM

 

Sociale en ecologische doelen verbinden

Een van de sociale interventies die bedrijven kunnen doen is het leveren van een bijdrage aan het ruimtetekort door hun gebouwen in te zetten voor maatschappelijke en culturele activiteiten. Kantoren staan in weekenden en avonduren immers meestal leeg. Omdat meer mensen thuiswerken is dit doordeweekse ook steeds vaker het geval. Dankzij blended use wordt vastgoed efficiënter benut en dat leidt weer tot minder materiaalgebruik, er hoeft immers niet extra gebouwd te worden.

Een van de aangesloten partijen bij de Alliantie Sociale Duurzaamheid is a.s.r. real estate. In samenwerking met UseSpace zetten ze ongebruikte ruimtes in voor maatschappelijke doeleinden. Ook hebben ze geïnvesteerd in een grootschalige buurtmoestuin in de Sportheldenbuurt op het Zeeburgereiland.

Donderdag 21 november staat SDG Nederland, samen met DGBC en de Nationale SDG Coördinator in het programma van het Nationaal Sustainability Congres 2024 om dieper in te gaan op de rol van vastgoed in sociale duurzaamheid. Lees hier meer en bekijk het volledige programma.