Tienerzwangerschap op de agenda van de HLPF

Nederland zet zich in eigen land en wereldwijd in om tienerzwangerschappen te voorkomen, en zet het onderwerp op de agenda van het High Level Political Forum (HLPF). Rineke van Dam blogt over het ronde tafel evenement dat Rutgers, het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van seksualiteit, en de Nederlandse overheid mede organiseren.

Tienerzwangerschap belemmert het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs). Als een meisje zwanger wordt, verandert haar leven drastisch. In sommige landen mag ze niet meer naar school. Ze is kwetsbaar voor armoede en haar gezondheid speelt parten. Complicaties bij zwangerschap en bevalling is één van de belangrijkste doodsoorzaken onder tienermeiden wereldwijd.

Ministeriële ronde tafel

Vandaag, tijdens het HLPF bij de Verenigde Naties in New York, organiseert Nederland samen met Rutgers en de overheden van Kenia, Ethiopië en Sint Maarten een ministeriële ronde tafel over tienerzwangerschappen. Ministers en jongeren gaan met elkaar in gesprek over de successen en uitdagingen van het voorkomen van tienerzwangerschappen, en hoe dit bijdraagt aan het bereiken van de SDGs. Gisteren nog presenteerde Nederland haar eerste nationale SDG rapportage aan de VN.

Laagste ter wereld

De Nederlandse Sanne Thijssen (23) vindt dat seksuele voorlichting in Nederlandse scholen veel beter kan en moet.

Nederland heeft één van de laagste aantallen tienerzwangerschappen ter wereld. Recent onderzoek van Rutgers en AidsFonds toont aan dat jongeren in Nederland zich over het algemeen goed beschermen en steeds later beginnen met seks. Er zijn ook uitdagingen: zo heeft de helft van de zwangere tienermeisjes een migratieachtergrond; vooral Antilliaanse en Surinaamse meiden zijn kwetsbaarder. Het dilemma is hoe ook deze meiden beter bereikt kunnen worden met goede voorlichting en anticonceptie.

De situatie in Nederland staat in flink contrast met een land als Kenia, waar 15% van de meiden tijdens hun tienerjaren een kind krijgt. Of met Ethiopië waar 16% van de meisjes op 15-jarige leeftijd al getrouwd is, en snel al zwanger wordt. In beide landen is het ondanks overheidsinitiatieven nauwelijks gelukt om tienerzwangerschappen terug te dringen. Er zijn ook lichtpuntjes, zoals het recente initiatief in Kenia waar de overheid gratis maandverband verstrekt zodat meisjes naar school kunnen blijven gaan. De Ethiopische overheid nam onlangs een nieuw beleid aan, gericht op het verbeteren van de seksuele en reproductieve gezondheid van adolescenten. De Ethiopische Minister van Financiën die bij de ronde tafel aanwezig was vindt het van grote prioriteit dat dit beleid ook voldoende gefinancierd wordt.

Jongeren aan het woord

De jongeren zijn aan het woord aan de ronde tafel, en kennen de oplossingen maar al te goed. Zo roept Peter (25) uit Kenia zijn overheid op om schadelijke tradities zoals kindhuwelijken en vrouwenbesnijdenis aan te kaarten. De Nederlandse Sanne (23) vindt dat seksuele voorlichting op Nederlandse scholen veel beter kan en moet. Minister Ploumen zegt toe zich daar hard voor te maken als ze weer terug is in NederlandRutgers vindt samen met de jongeren aan de ronde tafel dat overheden hun wetten en beleid moeten aanpassen zodat iedereen, ongeacht leeftijd, de juiste informatie en zorg kan krijgen. Alleen dan kan armoede uitgebannen worden en de SDGs worden bereikt.

Eén ding wordt vandaag vooral duidelijk: verschillen in statistieken zijn wellicht groot tussen landen, maar de effecten van tienerzwangerschap zijn overal ter wereld ingrijpend. En voorkomen is altijd beter…


Rineke van Dam werkt sinds 2014 als Advocacy Officer bij Rutgers en pleit voor SRGR in VN processen in New York en Genève. Ze heeft hard gelobbyd voor het genderdoel en SRGR in de SDGs en is betrokken geweest bij het schrijven van de eerste Nederlandse SDG rapportage die tijdens deze HLPF gepresenteerd werd.Rineke van Dam werkt sinds 2014 als Advocacy Officer bij Rutgers en pleit voor SRGR in VN processen in New York en Genève. Ze heeft hard gelobbyd voor het genderdoel en SRGR in de SDGs en is betrokken geweest bij het schrijven van de eerste Nederlandse SDG rapportage die tijdens deze HLPF gepresenteerd werd.