“Vernieuwing. Een hoger doel voor talloze bedrijven en organisaties, maar hoe geef je dat proces dan vorm? Daar zie ik direct een rol voor de Sustainable Development Goals; heel veel transformaties gaan precies hierover: een totale systeemverandering.” Yousri Mandour schrijft, spreekt en adviseert dagelijks over vernieuwing. Op 27 september staat hij over dit onderwerp in het inspiratieprogramma van de SDG Action Days.
Als businessconsultant komt Yousri al twintig jaar bij bedrijven over de vloer. Hij ziet bij veel organisaties de wil om te veranderen, maar ook hoeveel -onnodige- moeite dit soms kost. “We zoeken allemaal naar waardecreatie: waar organisaties voorheen puur commercieel werkten, groeien ze nu en willen ze actief aan de maatschappij bijdragen. Maar hoe zorg je dat het niet alleen om een ‘sausje aan de zijkant gaat, maar dat duurzaam ondernemen echt de kern wordt van je businessmodel? Dat is de uitdaging!”
Bij wie begint vernieuwing?
Bedrijven kunnen -en moeten- volgens de ‘veranderfilosoof’ een voortrekkersrol hebben naar een duurzamere wereld. “Maar ook vanuit de overheid kunnen er belangrijke veranderingen worden aangedragen, denk bijvoorbeeld aan true pricing of belastingverschuivingen.”
Dus bij wie begint de vernieuwing? Wie geeft de eerste spreekwoordelijke dominosteen een zetje? Yousri: “Dat is een vraag die ons nog teveel tegenhoudt. Iedereen kijkt naar elkaar, wacht en denkt ‘Wanneer ga jij bewegen? Dan volg ik.’ Zo komen we er natuurlijk nooit. Uiteindelijk is het een gezamenlijke taak. De hele maatschappij draagt verantwoordelijkheid voor haar eigen toekomst.”
Turn it Around: Kenia en kinderen
Yousri Mandour staat dinsdag 27 september in het inspiratieprogramma van de SDG Action Day. Op het hoofdpodium vertelt hij vol passie over vernieuwing en de rol van de SDG’s daarbinnen. Het thema van het evenement dit jaar is #TurnitAround. Daarom vroegen we Yousri wat zijn ‘grote ommekeer’ in het leven was.
“Voordat ik businessconsultant ben geworden, woonde en werkte ik in Kenia. Daar ben ik via adoptie vader van twee kinderen geworden. En ouders weten: kleintjes komen heel dicht bij je hart. Voor mij was het die combinatie van een totaal nieuwe wereld en een totaal nieuwe rol als vader.”
“Soms voelt het alsof het leven op een rails vastzit waar je niet vanaf lijkt te komen. Denk bijvoorbeeld aan je omgeving, carrière en kennissenkring. Ineens stapte ik van die rails af. Dat was mijn eigen Turn it Around-moment: Ik was iemand anders en ik was ergens totaal anders. Het werkte heel bevrijdend om te weten ‘zo kan het dus ook’.”
De strategie van de kreeft
Over het realiseren van échte vernieuwing binnen je organisatie schreef Yousri Mandour het boek ‘De strategie van de kreeft’.
De weg van droom naar daad blijkt vaak lastig. Waarom blijft het bijna altijd stokken bij het optimaliseren van bestaande processen, producten of diensten? En belangrijker nog: hoe doorbreken we dit? Het boek geeft antwoorden op de vraag #Hoedan en biedt inspiratie hoe jij binnen je organisatie kunt bouwen aan echte vernieuwing.
De strategie van de kreeft laat zien dat je alleen echt kunt veranderen en vernieuwen als je een gevoel van ongemak durft te omarmen, het vernieuwingsproces apart organiseert en durft te kannibaliseren. Zoals een kreeft zijn pantser afwerpt om te groeien. Een prachtige metafoor die een-op-een toe te passen is op organisaties. Durf te vertragen om daarna te kunnen versnellen.