Zo kwamen de SDG’s samen tot stand
Omdat de SDG’s een wereldwijde agenda zijn waar iedereen een rol in speelt, is het vanaf het begin ook het doel geweest om -zo ver dat dit haalbaar is – iedereen te laten meedenken over wat er in die agenda moest komen te staan.

 

Daarvoor richtte de VN begin 2013 de Open Working Group on Sustainable Development Goals op: dertig groepen van steeds drie of vier landen die samen een stoel kregen. Op deze manier konden heel veel landen meepraten. Het volledige proces rond deze werkgroepen en de uitkomsten van de onderzoeken en gesprekken zijn allemaal online terug te vinden

Daarnaast organiseerde de VN de grootste publieke consultatie ooit, waarbij miljoenen mensen wereldwijd zijn geraadpleegd. Van jongeren tot ouderen, uit alle landen en alle lagen van de bevolking dachten mee over hun toekomst via vragen als ‘Wat wil je voor jezelf en de wereld? Wat zijn je dromen? Wat heb je daarvoor nodig?’ Dus een hele brede wereldwijde raadpleging. Daarnaast werden ook -ook weer een wereldwijde novum- het bedrijfsleven en de NGO’s betrokken bij het nadenken over hoe we deze agenda kunnen realiseren en wat alle partijen daarvoor nodig hebben. 

Het is onmogelijk om iedereen te horen of tevreden te stellen, maar er is nog nooit zo’n brede consultatie geweest als bij het opzetten van de SDG-agenda. Dat is iets om als wereld trots op te zijn.

MEER WETEN? LEES OOK ONS INTERVIEW MET ‘DE TANTE VAN DE SDG’S’ KITTY VAN DER HEIJDEN

 

Van Millenniumdoelen naar Werelddoelen

De SDG’s vervingen in 2015 de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Deze in 2000 ontworpen millenniumdoelen stelden meetbare, universeel overeengekomen doelstellingen vast om extreme armoede en honger aan te pakken, dodelijke ziektes te voorkomen en basisonderwijs voor alle kinderen uit te breiden.

De SDG’s gingen een stap verder: niet alleen armoede en honger moesten worden aangepakt. Ook een veilige en gezonde leefomgeving, gelijkheid tussen mensen en culturen, en goede zorg werden onderdeel van de agenda. Het ideaal van alle betrokkenen bij het ontwikkelen van de SDG’s was om een reeks universele doelen op te stellen die de dringende milieukundige, politieke en economische uitdagingen aanpakken waarmee onze wereld wordt geconfronteerd.

En dan moest deze complexe agenda ook nog eens door samenwerking en gelijkheid tussen alle landen worden uitgevoerd. Een unieke en multilaterale samenwerking zoals deze heeft de wereld nog niet eerder gezien. Maar de ambities waren ook nooit eerder zo groot.