Aan de slag

SDG-koplopers aanstellen

Welke collega’s hebben net zoveel passie voor de SDG’s als jij? Door het aanstellen van SDG-koplopers zorg je ervoor dat de SDG’s binnen verschillende lagen in jouw organisatie bespreekbaar worden gemaakt. Let op een goede balans tussen jong, oud, gender en culturele achtergrond. De SDG-koploper zorgt voor de integratie van de SDG’s in zijn of haar afdeling en krijgt collega’s enthousiast om met de doelen aan de slag te gaan. Door regelmatig samen te komen als koplopersteam, te bespreken wat wel en niet werkt en de samenwerking op te zoeken, zorg je voor een verbinding tussen de verschillende afdelingen.

Let wel op dat de afdelingshoofden betrokken zijn en achter een (nieuwe) SDG proof organisatiestrategie staan. Heb je al verschillende kerngroepen die bijvoorbeeld bezig zijn met milieu of diversiteit en inclusie? Juist dan is het belangrijk om SDG-koplopers aan te stellen en aan te laten schuiven. Omdat zij met een SDG-bril naar hetzelfde probleem kijken, leggen ze sneller de verbinding met andere SDG’s en relevante SDG-ontwikkelingen die elders in de organisatie spelen. Focus je niet alleen op de interne organisatie, maar betrek alle afdelingen. Dit betekent dat gesprekken binnen het SDG-koplopersteam kunnen gaan over hoe je met een klant in gesprek gaat over duurzame en sociale impact, hoe je de SDG’s de basis kunt laten zijn binnen het onderwijscurriculum, hoe je je personeelsbestand diverser krijgt, hoe je je kantoor van het gas af krijgt, maar ook wat er nodig is om je SDG-impact te kunnen meten en wellicht te voldoen aan bepaalde (nieuwe) benchmarking.

Veel organisaties hebben al een MVO team. Een MVO team kan een mooie trekker zijn van een (nieuwe) SDG-strategie, maar om de SDG’s in het DNA van je organisatie te krijgen is het van belang dat de verantwoordelijkheid binnen de verschillende afdelingen zelf geborgd wordt, én het hogere management aan boord is.

Als je SDG-koplopers wilt aanstellen, is het belangrijk om een duidelijk functieprofiel op te stellen. De koplopers moeten werktijd in kunnen zetten om invulling te geven aan deze rol en er moet een directielid verantwoordelijk worden gesteld. Het koplopersteam moet de kans krijgen regelmatig te schakelen en hun plannen te pitchen bij de directie en topmanagement. Een stevig mandaat vanuit de top is essentieel voor het succes van het koplopersteam.

Medewerkers maken kennis met de SDG’s

Je wil niet alleen je koplopers of een kerngroep betrekken bij je (nieuwe) SDG-plannen. Al je medewerkers moeten ervan op de hoogte zijn. Een medewerkersevenement is een uitstekende gelegenheid om je collega’s hierin mee te nemen. Zo krijgen de SDG’s een plek op jouw event:

  1. Informeren
    Waarschijnlijk weten niet al je medewerkers wat de SDG’s zijn. Informeer je medewerkers over de doelen. Wat zijn ze? Waarom zijn ze voor jullie organisatie belangrijk? En wat kunnen jouw medewerkers ermee? Wil je graag dat iemand uit het SDG Nederland team een presentatie komt geven op jouw medewerkersevenement? Stuur dan een mail naar info@sdgnederland.nl.

     

  2. Maak het persoonlijk
    Vertel wat de doelen voor jou als individu betekenen. Misschien heb je een bijzondere ervaring met één specifiek doel. Laat een aantal mensen uit jouw organisatie die al betrokken zijn bij de SDG-strategie (bijvoorbeeld je SDG-koplopers) hetzelfde doen. Zorg ervoor dat ook ten minste één directielid zijn of haar verhaal deelt.|

     

  3. Maak je medewerkers deelgenoot van je plannen
    Hoe kunnen jouw medewerkers meedenken? Wellicht kunnen de SDG-koplopers subgroepen vormen binnen hun afdeling waar collega’s terecht kunnen met goede ideeën. Of misschien wil je van deze gelegenheid gebruik maken om je medewerkers op te roepen zich aan te melden als koploper. Zorg ervoor dat ze een handelingsperspectief hebben. Geef tips hoe ze zelf in hun werk met de doelen aan de slag kunnen. Je kunt hier bijvoorbeeld een bepaalde uitdaging of wedstrijd aan koppelen.
SDG’s in performance

Zodra je medewerkers kennis hebben gemaakt met de SDG’s, en dus met jullie strategie voor het realiseren van duurzame en maatschappelijke impact, is het belangrijk om ze te blijven informeren en betrekken. Of je nu een organisatie bent met 15 of 1500 medewerkers, er zijn verschillende stappen die iedere organisatie kan zetten om haar medewerkers te betrekken bij de SDG’s.

Maak de SDG’s onderdeel van het sollicitatieproces en onboarding van nieuwe medewerkers. Vraag hen naar ideeën hoe zij de SDG’s willen integreren in hun werkzaamheden. Biedt cursussen aan om de kennis van je medewerkers over de SDG’s bij te spijkeren. Denk bijvoorbeeld aan het SDG Ambition programma van Global Compact Network Netherlands, of neem een kijkje bij de SDG Academy, een platform dat gratis online cursussen aanbiedt op het gebied van duurzame ontwikkeling en de SDG’s.

Je kunt de SDG’s ook laten terugkomen in de performance van medewerkers. Maak ze bespreekbaar in voortgangsgesprekken en evaluaties. Hiervoor is het wel belangrijk dat je medewerkers de handvatten en tijd krijgen om concreet met de doelen aan de slag te gaan in hun werk. Bijvoorbeeld door het inzetten van werkuren voor sociale en duurzame impact. Denk aan pro bono werk of een innovatief SDG project binnen de organisatie.

Communicatie

Zichtbaarheid is essentieel als je je medewerkers bij de doelen wilt betrekken. De SDG-iconen lenen zich hier uitstekend voor. Neem eens een kijkje bij communicatiemateriaal op onze website. Hier vind je links naar de officiële logo’s, flyers en beeldmateriaal. Je kunt verschillende materialen bij ons lenen, zoals banners, kubussen of zeepkisten, of koop SDG pins.

Jaarlijks vieren we op 25 september de verjaardag van de SDG’s met de SDG Action Day. Jij kunt hier met jouw organisatie aan meedoen. Hijs de SDG-vlag en spreek je uit over de duurzame en maatschappelijke belofte waar jij je komend jaar aan gaat committeren. Je kunt ook zelf een evenement organiseren op de SDG Action Day en je bij ons aansluiten. Heb je hier interesse in? Neem contact op via info@sdgnederland.nl. 

Tips & Tools

SDG Academy

De SDG Academy is het educatieplatform van het Sustainable Development Solutions Network (SDSN) en biedt gratis online cursussen aan op specifieke SDG-thema’s, maar ook op SDG-overkoepelende thema’s zoals meten en rapporteren.

SDG-Bus & SDG-Jurk

Organiseer je een evenement waarop je de SDG’s een prominente plek wilt geven? Dan kun je de SDG-bus of SDG-jurk inhuren. Beide items dienen ertoe mensen te informeren, inspireren en activeren zelf een bijdrage te leveren aan de SDG’s.

Deze organisaties kunnen jou helpen

Studio Blauw

Bij SDG Nederland kun je SDG-communicatiematerialen lenen. Wil je zelf SDG-materialen laten maken? Dan kun je terecht bij Studio Blauw.

Synnervate

Synnervate heeft de ambitie structureel bij te dragen aan transities die nodig zijn voor een sociale, duurzame en schone wereld. Synnervate helpt jou om je team hechter, sterker en creatiever te maken in die transitie naar een duurzame organisatie. (Adviesbureau)