Trainingsvideo: Aan de slag als gemeente met de SDG’s
Voor ambtenaren, raadsleden en wethouders maakte SDG Nederland een overzichtelijke Global Goals trainingsvideo. Er komen drie onderdelen aan bod: wat is het nut van de SDG’s?; hoe ga je ermee aan de slag?; en hoe kun je sturen op resultaten?
Met deze training kan iedereen zich laten informeren en inspireren over de SDG’s en er meteen mee aan de slag gaan.
De opgenomen video duurt 40 minuten, reken met opdrachten erbij op een training van 2 uur.
Je kunt de video individueel bekijken, maar het is effectiever om het samen met collega’s te doen.
Onder de video staan verdiepingsvragen die je meteen kunt beantwoorden door de video stil te zetten en deze (met collega’s) te bespreken.
De volledige training bieden wij gratis aan op inschrijving. Wil je meer mensen attenderen op de training, stuur dan niet deze pagina, maar het inschrijfformulier door. Dan ontvangt diegene de volledige informatie per mail. Link naar het inschrijfformulier.
Veel succes en plezier!
Aan de slag!
Zorg dat je relevante beleidsstukken beschikbaar hebt: het collegeakkoord, de begroting, de omgevingsvisie en wellicht zijn er andere documenten die binnen jouw gemeente van belang zijn. Zorg voor voldoende flipover vellen en stiften. Wijs een collega aan als procesbegeleider.
Opdracht 1: Bekijk deze onderdelen:
00:05:12 Aan de slag met de SDG’s: Integraal werken
00:07:43 De politiek en de SDG’s
00:10:21 Wat heb je als raadslid of wethouder aan de SDG’s?
Je hebt net het hoofdstuk bekeken dat gaat over wat een gemeente heeft aan de SDG’s.
Neem 20 minuten de tijd om in kleine groepjes van 2-4 personen te brainstormen over wat jouw gemeente heeft aan de SDG’s. Neem het collegeakkoord als uitgangspunt. Breng in kaart welke beleidsterreinen (ruimtelijke ordening, het sociale domein, economie, etc) het meest gebaat zouden hebben bij een aanpak op basis van de SDG’s. Waarom juist deze beleidsterreinen? Koppel in 5 minuten terug aan de plenaire groep en maak een ranglijst van beleidsterreinen die het eerst een SDG-aanpak zouden moeten krijgen.
Opdracht 2. Bekijk deze onderdelen:
00:11:27 Aan de slag: organisatie, coalitieakkoord, begroting
00:13:55 Sturen op resultaat, maatschappelijke impact en rol Provincie
00:17:47 Belang van gemeentes om bij te dragen aan de SDG’s en voorbeelden
Je hebt gekeken naar voorbeelden uit de praktijk.
Inkoop is een goede manier om concreet aan de slag te gaan met de SDG’s, en het heeft bovendien een multiplier effect. Doordat de vraag toeneemt, kan het aanbod gevarieerder en goedkoper worden. Heb met elkaar een discussie (neem hier 20 minuten voor) hoe je sociale en groene duurzaamheid beter in je inkoopprocessen kunt verankeren. Staat er een grote aanbesteding op de planning? Zouden aan de aanbesteding groene en sociale duurzaamheidseisen kunnen worden toegevoegd? Heeft de gemeente hier externe hulp of advies voor nodig? Neem dan contact op met info@sdgnederland.nl
Opdracht 3: Bekijk deze onderdelen:
00:22:23 SDG’s functioneel inzetten of als inspiratie?
00:29:07 Inwoners betrekken bij de SDG’s
00:31:35 Kennisuitwisseling en ervaringen delen
Je hebt net gekeken naar het hoofdstuk over de triple helix.
Neem de beleidsterreinen die je bij opdracht 1 hebt geformuleerd als uitgangspunt. Maak een mapping van alle partners uit het bedrijfsleven, burgernetwerken, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen die op dit terrein werken. Loop de 17 SDG’s na, en bekijk of er een Stel je beleidsterrein is het versterken van de circulaire economie. Is SDG1 (armoede) voldoende vertegenwoordigd, of moeten lokale bewoners en organisaties (Leger des Heils) meepraten over dit onderwerp? Kan er een doelstelling op het gebied van gelijkheid, SDG 10 aan worden verbonden? Wie zouden dan moeten meepraten? Hoe zorgen we dat het nieuwe beleid bijdraagt aan het verminderen van genderongelijkheid, SDG5? Welke partijen zouden hierover moeten meedenken. Neem hier 30 minuten voor.
Opdracht 4. Bekijk de onderdelen:
00:33:17 Resultaten meten en Global Goals Gemeente verkiezingen
Je hebt nu gezien hoe je SDG’s kunt meten.
Gebruik het laatste 15 minuten om concrete vervolgstappen te formuleren. Wat ga je de komende weken oppakken, met wie ga je samenwerken, wat heb je nog nodig van VNG, SDG Nederland, je gemeente, derde partijen? Plan nu alvast de een datum om weer bijeen te komen.
Opdracht 5. Bekijk de onderdelen:
00:34:27 SDG’s mooi kader voor omgevingswet en sociaal, economische, duurzame balans
00:36:51 Succesfactoren voor het werken met de SDG’s.
Je hebt nu de hele video bekeken.
Gebruik het laatste 15 minuten om concrete vervolgstappen te formuleren. Wat ga je de komende weken oppakken, met wie ga je samenwerken, wat heb je nog nodig van VNG, SDG Nederland, je gemeente, derde partijen? Plan nu alvast de een datum om weer bijeen te komen.
Bronnen uit de video:
Operatie Steenbreek: https://www.youtube.com/watch?v=81uX1…
Regio Achterhoek: https://8rhk.nl/project/achterhoek-ee…
Maatschappelijk impact meten met MAEX: https://maex.nl/#/organizations
Omgevingsvisie Valkenburg: https://docplayer.nl/210366499-Omgevi…
Triple Helix (Ondernemers, Overheid, Onderwijs + Omgeving) Project Laat maar waaien: https://www.youtube.com/watch?v=gWbeC…
Gemeenten4Global Goals (VNGI): https://vng.nl/rubrieken/onderwerpen/…
Global Goals Dashboard: https://ap.lc/L8RFp
De training is in samenwerking met VNG International door SDG Nederland ontwikkeld.
Voor meer informatie, tools en handreikingen, verwijzen we naar de Gemeenten4GlobalGoals